5 tips tegen griep op kantoor

Jaarlijks speelt de griepepidemie in Nederland op. Vrijwel alle leeftijdsgroepen hebben er last van. De symptomen van griep zijn veelal spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en uiteraard koorts. Sinds de crisis in 2008 blijven echter steeds minder mensen thuis, uit angst om hun baan te verliezen.

Uit onderzoek door Editie NL bleek dat voor de crisis circa 85% thuis bleef met griepsymptomen. Tijdens de crisis is dit aantal gedaald tot 70%. Gelukkig waarschuwen collega’s elkaar wel, wanneer ze griepverschijnselen hebben. Ze zeggen dit te doen om collega’s te ‘beschermen’. Is het melden dat je ziek ben wel genoeg? Hieronder vijf handige tips tegen griep, om de kans om ook gegrepen te worden door de griep te verminderen.

Kijk uit voor grepen

De deurklink, het toetsenbord, de wastafelkraan en de bel. Allemaal mogelijk geïnfecteerde locaties. Op deze plekken zitten soms meer bacteriën dan op de grond. Zorg dat er dagelijks met een desinfecterend schoonmaakmiddel wordt gereinigd, om de hoeveelheid griepvirussen op de plekken te kunnen beperken. Desinfecterende middelen zijn goed tegen griep, want de virussen overleven het ‘wondermiddeltje’ nauwelijks.

Voldoende drinken tegen griep

Uitdroging heeft samen met weinig slaap en hoge werkdruk een negatieve invloed op het immuunsysteem. Je moet daarom goed blijven drinken. Zet een flesje of glaasje water op je bureau en zorg dat je gedurende de dag minimaal 1,5 liter water drinkt. Uiteraard is thee ook een goede oplossing. Te veel koffie daarentegen weer niet.

Handen wassen!

Was regelmatig je handen. Na een toiletbezoek of voordat je gaat eten. Door aanraking met geïnfecteerde plekken, zoals een deurklink, kun je via bijvoorbeeld mond griepvirussen binnen krijgen. Was daarom de handen met warm water en het liefst met een desinfecterende handzeep.

Niet in je gezicht wrijven

Probeer zomin mogelijk contact met je gezicht te maken. Klinkt haast hilarisch, maar griepvirussen komen makkelijk via de mond, ogen en neus in het lichaam terecht. Wanneer je toch even moet krabben of je aan je gezicht wil zitten? Was dan je handen.

Zorg dat je vitamines binnenkrijgt

Zorg dat je tijdens de wintermaanden voldoende vitamines binnenkrijgt. Veel mensen eten in de zomer allerlei soorten fruit, maar eten minder fruit in de winter. Dat is niet erg, maar probeer dan vitamine C en zink binnen te krijgen door vitaminepillen. Uiteraard biedt het eten van fruit meer voordelen.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *