Altijd dezelfde werknemer met griep

Maandagmorgen 08:00 start de nieuwe werkweek weer. Ietwat vermoeid van het weekend kom je op je werk aan. De telefoon gaat. En ja hoor, daar is ze weer: ‘Ik kan vandaag niet komen werken, want ik ben ziek. Ik heb helaas de griep te pakken.’ De griep? Voor de derde keer dit jaar? Hoe kan het nou toch dat altijd dezelfde mensen de griep krijgen? Ik ben nooit ziek!

Over het algemeen zijn er twee soorten griep. De werknemer met griep die wordt veroorzaakt door het influenzavirus en de werknemer met griep dat wordt veroorzaakt door aanstelleritis. Zoals hierboven beschreven gaat het om een vrouwelijke collega. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar toch blijken vaak de vrouwen er een handje van te hebben. De reden is simpel. De kinderen. Wanneer een kind ziek is en thuis moet blijven of er in huis plotseling dingen moeten worden opgeknapt, moet vaak de vrouw thuis zijn of thuis blijven. Een werkdag is dan uiteraard vervelend. En afbellen met het argument ‘de griep te hebben’ is dan vaak een goede optie.

Die werknemer met griep. Lulkoek of werkelijkheid?

In Nederland hebben ieder jaar duizenden mensen de griep. Het ene jaar is dit aantal wat hoger dan het andere jaar. Laten we allereerst niet iedereen over één kam scheren. De griep veilt ieder jaar duizenden mensen. Echter is de kans veel kleiner dat iemand twee keer in een jaar de griep krijgt. Laat staan drie keer per jaar. Een werknemer met griep komt dus veel voor, maar is wel vervelend voor de baas én de collega’s. Toch is het raadzaam om met de griep thuis te blijven. Dat laatste is precies het punt wat leidt tot veel frauduleuze praktijken.

Een werknemer met griep kan snel iemand aansteken. Het is daarom raadzaam om iemand naar huis te sturen indien hij of zij kampt met de griep. Of de werknemer met griep thuis laten blijven natuurlijk. Het is mogelijk dat iemand meer vatbaar is voor virussen dan een ander. Dit heeft te maken met het immuunsysteem. Het is dan ook niet altijd terecht dat iemand wordt gemarkeerd als aansteller, wanneer hij of zij ziek is. Toch blijken jaarlijks veel werknemers niet echt ziek te zijn, maar last te hebben van een verkoudheid

Griep is geen verkoudheid

Is het een werknemer met griep of met een verkoudheid? Bij beide aandoeningen kan iemand zich goed ‘ziek’ voelen. De verkoudheid zorgt voor een ‘zwaar’ hoofd. Dit komt door opgezette klieren, snot en de druk achter de ogen. Toch is het geen reden om uzelf ziek te melden. Een belangrijke graadmeter van griep is koorts. Bij verkoudheid is er geen sprake van koorts. Beide aandoeningen zijn echter wel extreem besmettelijk. Dus het is wel raadzaam voorzichtig om te gaan bij een niesbui, hoestbui of bijvoorbeeld het snuiten van de neus. Bovendien is de kans om meerdere keren per jaar besmet te raken door het rhinovirus, virus dat verkoudheid veroorzaak, veel groter dan twee keer in een jaar griep te krijgen.

Wanneer blijf je thuis?

Een werknemer met griep wordt geacht thuis te blijven. Hoe vervelend voor de baas of collega’s dan ook. Voor een ZZP’er of ondernemer is dit vaak nog veel vervelender overigens. De keuze om thuis te blijven is persoonlijk. Dat wil zeggen dat iemand zelf kan inschatten of hij wel of niet in staat is om te werken. De eigen gezondheid en die van andere is namelijk van groot belang. Een werkgever mag je zelfs bij griep niet verplichten te komen werken. Bij een verkoudheid is dit echter niet het geval.

Ben je ziek blijf je thuis! Alleen helaas maken veel mensen hier misbruik van. Toch is het niet altijd terecht dat iemand wordt beticht van een valse absentie. Een werknemer met griep of aansteller? De grens is vaag. Leidt dan ook vaak tot veel vragen bij collega’s en de werkgever, maar is bovendien een aandoening die vaak als oplossing wordt aangeboord. En niet alleen door vrouwen!

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *