Begin 2015 is het vrijwel iedere dag in het nieuws: De Amerikaanse griep. De griep is ontstaan in Amerika, waar het omstreeks eind 2014 is opgedoken. Vandaar ook de naam van de griepvariant. De griep zorgt onder onderzoekers voor commotie. De griep veroorzaakt namelijk meer slachtoffers dan normaal en is bovendien hardnekkig te noemen. In korte tijd zijn al veel mensen ziek geworden, maar ook nog eens langer dan normaal. Wat is nu precies de Amerikaanse griep? Waarom raken zoveel mensen besmet? En wat zijn de symptomen van de griep 2015?

De Amerikaanse griep

De Amerikaanse griep is een variant op het H3N2 virus. Deze griepvirus zorgt ieder jaar weer voor veel griepgevallen. De Amerikaanse griep is niet veel anders dan het eerdere virus H3N2, maar is in korte tijd gemuteerd. Om die reden waren er in de griepprik geen antistoffen opgenomen tegen dit virus. Hierdoor worden veel mensen ondanks het halen van de griepprik, toch ziek. Dus ook mensen uit de risicogroepen. Voor deze personen is de griep zorgwekkender, omdat eerder complicaties kunnen ontstaan.

De antistoffen zijn niet opgenomen in de griepprik 2015, omdat het virus dus in korte tijd wist te muteren. Ieder jaar wordt door de gezondheidszorg de antistoffen in de griepprik samengesteld, aan de hand van heersende griepvirussen. Midden 2014 was dit virus nog niet ontdekt, terwijl de griepprik wel moest worden samengesteld. Om die reden ontbreken de antistoffen tegen deze griepvariant. Echter is de Amerikaanse griep een afgeleide van het H3N2 griepvirus. Tegen deze griepvariant waren wel antistoffen opgenomen in het griepvaccin. Om die reden biedt het griepvaccin wel enigszins bescherming, maar dus niet voldoende.

In Amerika overleed begin 2015 ook een jonge kerngezonde vrouw aan de gevolgen van de Amerikaanse griep. Uiteraard gebeurt dit wel vaker, alleen baarden de complicaties zorgen in de medische wereld. Ook de patiënten met symptomen gaven aan de griepperiode als hevig te ervaren. De symptomen zijn erger en het gevoel van algehele malaise hield volgens de patiënten langer aan.

Symptomen

De symptomen zijn niet anders dan andere griepvarianten, maar kunnen wel per persoon sterk verschillen. Dit heeft mede te maken met het immuunsysteem van de patiënt. Personen met een minder sterk immuunsysteem zullen over het algemeen hevigere symptomen ervaren dan personen met een sterker immuunsysteem.

Bekende griep symptomen, zo ook bij de Amerikaanse griep zijn:

 • Plots opspelende en hoge koorts
 • koude rillingen
 • pijn in de keel/droge keel
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • vermoeidheid
 • droge hoest
 • neusverkoudheid
 • algehele malaise

De besmettelijkheid van de Amerikaanse griep is niet anders dan andere griepvarianten. In veel gevallen worden griepvirussen overgedragen door kinderen. Die dan vervolgens weer hun ouders besmetten. Iemand is een dag voordat de symptomen starten besmettelijk tot wel vijf dagen na de symptomen. Een goede hygiëne is dan ook noodzakelijk om de kans zo veel mogelijk te verkleinen.

Wat te doen bij Amerikaanse griep?

De Amerikaanse griep is nogmaals niet veel gevaarlijker, maar het grote probleem is dat veel meer mensen de griep krijgen. Uiteraard is dit voor risicogroepen wel gevaarlijk. Net zoals bij andere griepvarianten is het raadzaam om goed op de hygiëne te letten tijdens ‘griepmaanden’. Griepmaanden zijn de maanden oktober tot en met omstreeks maart. Buiten is het dan namelijk kouder en mensen zitten vaker binnen zonder deuren en ramen voldoende open te zetten. De griep voorkomen is helaas niet mogelijk, maar de kans verkleinen is zeker wel mogelijk.

Om de kans om griep te krijgen te verkleinen kun je onder meer:

 • Het immuunsysteem aanscherpen.
 • Voldoende vitamine binnenkrijgen
 • Minimaal 2 liter vocht per dag drinken
 • Zo veel mogelijk stress proberen te voorkomen
 • Voldoende nachtrust

Indien je eenmaal bent gegrepen door het griepvirus is het belangrijk goed uit te rusten. Blijf er niet meelopen en blijf thuis. Ondanks dat veel mensen zich niet graag ziek melden, is het zeer onverstandig ermee te blijven lopen. De kans om andere collega’s te besmetten is namelijk groot. In dat geval heeft de werkgever een nog veel groter probleem en bovendien is het voor de eigen gezondheid niet verstandig.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Over het algemeen is rust houden en het immuunsysteem aanscherpen voldoende om de griep te bestrijden. Zo ook de Amerikaanse griep. Echter moet er in de volgende situaties contact worden opgenomen, namelijk:

 • Het kind jonger is dan 6 maanden
 • Het kind een temperatuur heeft van meer dan 40 graden Celsius
 • Je ernstig ziek bent, hogere temperatuur en onhoudbare symptomen
 • Je vijf dagen of langer een temperatuur hebt van 38 graden Celsius of hoger
 • Je kampt met ernstige hart- en longaandoeningen of je in de risicogroepen valt
Share