Antibacteriële zeep zinloos tegen griepvirussen

Antibacteriële zeep is uit onderzoek door de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, zinloos gebleken tegen griepvirussen. Heel veel mensen hebben een bacteriële zeep in huis, om de handen grondig te reinigen. Het zou beter bescherming bieden tegen virussen en bacteriën. Toch is dit volgens het FDA niet gebleken. Sterker nog, de antibacteriële zeep zou zelfs resistentie van ziektekiemen tegen antibiotica vergroten. Tevens zijn de ingrediënten in de zeep slecht voor de huidlaag.

De FDA heeft direct aangegeven verder onderzoek te verrichten. Uit recentelijk onderzoek op proefdieren is namelijk aangetoond dat het ingrediënt triclosan effect heeft op de resistentie van ziektekiemen tegen antibiotica en het hormoonstelsel. De FDA wil met name de chemische stof triclosan onder de loep nemen. Ook andere chemische stoffen in de antibacteriële zeep zal verder onderzocht worden.

Antibacteriële zeep niet beter dan normale zeep

Het onderzoek onder proefdieren toont ook aan dat antibacteriële zeep niet meer bescherming biedt dan normale zeep. Ook gels bieden niet meer bescherming dan normale zeep. De antibacteriële zeep bestrijdt in ieder geval geen griepvirussen en virussen die verkoudheid veroorzaken en overdragen. Het gebruik van antibacteriële zeep blijkt dan ook zinloos.

Toch moet er een kanttekening worden gemaakt. De antibacteriële zeep in gezondheidsinstellingen bijvoorbeeld vallen buiten de categorie. Dit heeft als reden dat de antibacteriële zeep in gezondheidsinstellingen alcohol bevat. In tegenstelling tot de aanwezigheid van chemische stoffen tegen bacteriën en virussen.

Bewijs leveren

De producenten van antibacteriële zeep moeten aantonen dat de zeep de gezondheid niet schaadt en dat het voldoet aan de richtlijnen. Het product moet als het ware als efficiënt kunnen worden betiteld. Producten die op dit moment niet aan de eisen voldoen krijgen tot 2016 de tijd om wel aan de opgestelde richtlijnen te voldoen. Dit kan door de samenstelling te veranderen of dienen een nieuw label te krijgen. Is dit niet het geval dan moet het product van de markt worden gehaald omstreeks eind 2016. Om welke producten het precies gaat is nog niet helemaal bekend.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *