Besmettelijk virus van deurknop naar hele kantoor

Een besmettelijk virus van deurknop naar het hele kantoor, en dat binnen twee uur! Uit onderzoek is gebleken dat een besmettelijk virus zich van de deurknop binnen twee uur naar het gehele kantoor kan verspreiden. Het onderzoek is verricht door onderzoekers van de University of Arizona. Het onderzoek toonde aan dat er slechts twee uur voor nodig was om het gehele gebouw te infecteren met een besmettelijk virus.

Aan het begin van de werkdag werd de deurknop besmet met een virus. Het was een onschuldig virus dat speciaal voor het onderzoek was samengesteld. Het werd daadwerkelijk bij een bedrijf getoetst. Het virus had de eigenschappen van het virus dat buikgriep veroorzaakt. Dit is het norovirus. Het is uiterst besmettelijk en kan leiden tot buikgriep.

Besmettelijk virus verspreidt via contact

Gedurende de dag werd iedere twee uur een controle uitgevoerd. Hierbij valt te denken aan lichtschakelaars, liftknoppen, computers, wasbakken en de koffieautomaat. Binnen de eerste twee uur was al op 40 tot 60 procent van de gekozen oppervlaktes het virus terug te vinden. De oppervlaktes zijn met zorg gekozen. Het zijn objecten die dagelijks op kantoor veel worden aangeraakt. Het aantal objecten dat iemand per dag aanraakt is immens. Hier kan een hoest of nies niet tegenop. Met dit onderzoek is aangetoond dat een virus veel eenvoudiger kan worden verspreidt middels contacten dan middels niezen en hoesten, aldus onderzoeker Gerba.

Hygiëne

De meest efficiënte manier om de verspreiding van een besmettelijk virus te verkleinen is het wassen van de handen en objecten. Door regelmatig de handen te wassen en minimaal iedere dag virusrijke objecten te reinigen wordt de kans veel kleiner. Hierbij valt te denken aan computers, deurklinken, de wasbak, doorspoelknop in de toilet, de toiletbril en bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Dagelijks worden deze objecten veelvuldig aangeraakt, waardoor een besmettelijk virus zich snel kan verspreiden. Ook is het volgens de onderzoekers raadzaam om thuis te blijven met griepverschijnselen. Zo wordt de kans op besmetting van andere collega’s verkleind.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *