Als je te maken krijgt met buikgriep kan dat enorm vervelend zijn. Misschien heb je niet zo vaak last van buikgriep, maar er zijn mensen die het een aantal keren per jaar hebben. Als je buikgriep krijgt kun je meestal een paar dagen niks doen, je ligt dan voornamelijk in bed. Niet alleen vervelend voor jezelf natuurlijk, maar ook voor je werkgever. In dit artikel willen wij kijken naar buikgriep. Wat zijn de symptomen waar je mee te maken krijgt en zijn er manieren om buikgriep te voorkomen? Het verschil tussen griep en buikgriep is eerder behandeld.

Symptomen van buikgriep

Als je wilt weten of je buikgriep hebt is het noodzakelijk om te weten wat de exacte symptomen zijn. Typische symptomen die bij buikgriep horen zijn diarree, buikpijn, misselijkheid en eventueel braken. Naast deze symptomen zijn er nog een aantal andere die soms ook voorkomen. Denk hierbij aan een verminderde eetlust, duizeligheid, hoofdpijn en moeheid. Het komt er eigenlijk op neer dat je je gewoon heel beroerd kan voelen als je buikgriep hebt.
Natuurlijk is het niet zeker dat je buikgriep hebt als je één van de net symptomen hebt. Als je zeker wilt weten of het buikgriep is kun je natuurlijk altijd even een afspraak maken met je huisarts. Zijn de klachten dragelijk dan kun je het natuurlijk ook even een paar dagen aankijken. Buikgriep duurt namelijk enkele dagen en gaat daarna vanzelf weer over. Dat neemt natuurlijk niet weg dat buikgriep enorm vervelend kan zijn.

Hoe krijg ik buikgriep?

Er zijn verschillende oorzaken van buikgriep te benoemen. Het kan veroorzaakt worden door een parasiet, virus of bacterie. Als je last krijgt van buikgriep dan zorgt dit voor een verminderde opname van vocht in de darmen. Het virus richt zich namelijk op de darmwand, deze wordt aangevallen. Door de verminderde opname van vocht kunnen de symptomen zoals diarree en krampen optreden. Het lichaam gaat als reactie op de buikgriep proberen het virus te verdrijven. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam vocht en zout verliest. Dat kan best gevaarlijk zijn, vooral voor ouderen en baby’s die besmet raken. Door het vocht- en zoutverlies kan er namelijk uitdroging optreden. Als er niet tijdig ingegrepen wordt kan dit in extreme gevallen tot de dood leiden.

Voorkomen van buikgriep

Het is enorm lastig om het buikgriep virus te voorkomen. Toch zijn er wel een aantal zaken die je helpen om minder snel buikgriep op te lopen. Allereerst is het enorm belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. Eet volgens de schijf van vijf zodat je voldoende fruit en groenten eet. Op die manier creëer je voldoende weerstand en is de kans op het oplopen van een virus kleiner.
Een ander belangrijk punt is hygiëne. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast. Toch kan het zelfs dan nog lastig zijn om te ontsnappen aan het virus. Als je een gezin hebt met kinderen en één heeft buikgriep, dan is de kans op besmetting behoorlijk groot.

Miljoenen besmettingen

Als je buikgriep hebt gekregen dan ben je niet de enige. In Nederland krijgen zo’n 4,5 miljoen personen per jaar buikgriep. Dit is ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking. Zo’n 500.000 mensen lopen een hele besmettelijke vorm van buikgriep op, ze krijgen het zogenaamde Norovirus. Het is niet alleen een erg besmettelijke variant, maar ook nog eens één die veel ziekenhuisopnames veroorzaakt. Elk jaar weer worden er veel ouderen en kinderen in het ziekenhuis opgenomen met uitdrogingsverschijnselen, veroorzaakt door het Norovirus. Niet gek dat zoveel mensen besmet raken, want het virus verspreid zich razendsnel. Er hoeft maar één persoon te zijn met het virus op school, het werk of in je gezin en voor je het weet heb je het zelf ook te pakken. Je hebt kunnen lezen hoe je kunt proberen te voorkomen buikgriep te krijgen. Het blijft lastig, maar je kunt wel de hygiëne regels goed in acht nemen, dat verkleint de kans op besmetting.

Behandelen

We hebben net kunnen lezen hoe je buikgriep kunt proberen te voorkomen. Dat kan nog knap lastig zijn. Als je het dan toch gekregen hebt, wat is dan de beste behandel methode? Je kunt afwachten en niks doen, binnen enkele dagen zal de griep overgaan.
Heb je veel last van diarree, zorg er dan voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Je kunt zonder problemen water, bouillon en thee drinken. Melk en sapjes zijn af te raden, die kunnen namelijk juist voor een verergering van de diarree zorgen. Blijft de diarree aanhouden (langer dan 3 dagen), dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Een bezoek aan de arts is misschien niet direct noodzakelijk, je kunt vaak ook telefonisch overleggen. Voel je je echt heel beroerd dan kun je beter toch even bij de arts langsgaan. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven die de diarree doen verminderen. Als je medicijnen mee hebt gekregen, lees dan altijd de bijsluiter zodat je precies weet hoeveel je moet innemen en op welke manier.

Op een gegeven moment merk je dat je lichaam aan het herstellen is. Je begint je beter te voelen en de diarree neemt af. Zodra je op dat punt bent raden wij je aan om een zogenaamd BRAT dieet te volgen. De letters staan voor etensborden, zo staat de B voor bananen. De R staat voor rijst, de A voor appels en de T voor toast. Je kunt dit dieet 1-2 dagen volgen. Na deze dagen kun je in principe weer eten zoals je gewend bent.

Moet ik me ziekmelden?

Als je buikgriep hebt kun je beter thuisblijven van je werk of school. Het is helemaal niet erg om je ziek te melden in zo’n geval. Als je op het werk bent of je zit op school dan is het niet te doen om elk half uur naar de wc te lopen omdat je diarree hebt. Blijf thuis lekker in je bed liggen, zo kun je goed uitzieken. Door goed uit te rusten gaat buikgriep over het algemeen sneller over. Ga je gewoon door met je “gewone leven” dan belast je je lichaam nog meer waardoor de hersteltijd langer wordt.

Share