Diarree is erg vervelend, maar diarree bij griep gaat veelal binnen 3 tot 5 dagen vanzelf over. Kinderen jonger dan 2 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar lopen meer risico op uitdroging. Diarree en uitdroging gaan vaak gepaard en zijn mogelijke symptomen van griep.
Uitdrogingsverschijnselen zijn enorme dorst, suf en verward gevoel, droge mond en tong, verminderde urine of tranen bij emotie, verminderde elasticiteit van de huid en de neiging om flauw te vallen.

Diarree is niet per direct een teken van griep. Het kan namelijk ook een bijwerking zijn van bijvoorbeeld een medicijn of nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Overigens is diarree ook een symptoom van buikgriep. Dat wordt in tegenstelling tot gewone griep niet veroorzaakt door het influenzavirus, maar door het norovirus. Er bestaat een verschil tussen griep en buikgriep.

Diarreeremmer en vochtbalans

Er zijn veel diarreeremmers op de markt voor kinderen vanaf 8 jaar. Diarreeremmers gaan diarree tegen en zijn als capsules te verkrijgen. De werkzame stof in een diarreeremmer is loperamide.
Gebruik capsules met de werkzame stof loperamide niet langer dan 2 dagen zonder advies van de arts of apotheker.

Diarreeremmers vindt u zowel als tablet en als vloeibaar medicijn hier. Daarnaast zijn de medicijnen beoordeeld door gebruikers, waardoor u het best werkende medicijn eenvoudig kunt vinden. Diarree en uitdroging kunt u goed zelf aanpakken.

Bij diarree verliest het lichaam veel vocht, waardoor kans op uitdroging ontstaat. Vraag daarom uw apotheker of huisarts naar een product dat geschikt is voor een goede vochtbalans en zorg dat u voldoende vocht inneemt. Vooral het drinken van voldoende water of thee is belangrijk is geval van griep. Een dergelijk product is ORS.
Kinderen hebben minimaal 1 liter per dag en volwassenen 1,5 liter per dag aan vocht nodig. Drink regelmatig kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een kopje per keer en herhaal dit gedurende dag.

Huisarts

Breng een bezoek aan of neem contact op met de huisarts indien u langer dan 2 dagen gebruik maakt van capsules om de diarree te stoppen of dat u het vermoeden heeft last te krijgen van uitdroging.

Tips om diarree en uitdroging tegen te gaan

Maak in geval van diarree gebruik van een luier als u of uw kind de deur uit moet of dat u de diarree niet goed onder controle heeft. Er zijn zowel luiers voor kinderen als luiers voor ouderen in de supermarkt te verkrijgen.

Share