Een griepje? Wat te doen en wat niet?

We naderen de koudere maanden, ofwel de herfst is begonnen. Dat betekent meer personen met een griepje en andere symptomen griep. Griep is niet alleen erg vervelend, maar ook nog eens erg gevaarlijk voor risicogroepen. Daarnaast is het eenvoudig te verspreiden waardoor in korte tijd veel mensen een griepje kunnen oplopen. Wat te doen en wat juist niet te doen bij een griepje? Je leest het hier.

In veel gevallen is er geen sprake van een griepje, maar van neusverkoudheid. Veel mensen roepen al snel dat zij kampen met een griepje, terwijl het ‘slechts’ gaat om een verkoudheid. Ondanks dat een verkoudheid kan zorgen voor een forse aanslag op de gemoedstoestand is het veel minder erg dan een griepje. Een verkoudheid is namelijk een infectie van de luchtwegen. Hierdoor ontstaat een ontsteking in de keel, bijholten en neus van het slijmvlies. Bekende klachten bij een verkoudheid zijn onder meer hoofdpijn, oorpijn, loopneus, hoesten, verstopte neus, pijn in de keel en koorts. Een verkoudheid duurt in veel gevallen maximaal twee weken, maar in veel gevallen duurt het korter. In geval van een griepje, niet minder dat griep zelf, gaat verkoudheid gepaard met hoge koorts. Ook hevig hoesten, benauwdheid en algehele malaise zijn veelgehoorde klachten.

Hoe ontstaat een griepje?

Of het nu gaat om een griepje of een verkoudheid, beide worden veroorzaakt door een virus. Het virus kan zich sneller verspreiden in een warme en gesloten ruimte. Dit wordt in veel gevallen gecreëerd wanneer het buiten kouder wordt. Mensen houden de deuren en ramen dicht en stoken er thuis flink op los. Ook wordt het slaapkamerraam minder snel opengezet, waardoor virussen rond blijven dwalen.

De kans op een griepje of verkoudheid is groter wanneer iemand een verzwakt immuunsysteem heeft. Dit kan zijn door een bepaalde aandoeningen, zoals diabetes of longziekte. Ook oudere mensen lopen een hogere kans op het krijgen van griep of een verstopte neus. Jaarlijks krijgen deze risicogroepen een oproep tot het halen van een griepprik. Ondanks dat het vaccin geen 100% bescherming biedt, wordt de kans wel aanzienlijk verkleind. Daarnaast heeft het een positief effect op de mogelijke symptomen en is er een kleinere kans op complicaties, zoals een longontsteking. Dit laatste is uiterst gevaarlijk voor personen met longaandoeningen.

Wat kun je doen tegen griep en verkoudheid?

Tegen een verkoudheid helpen antibiotica zeker niet. Dat is dus overbodig om in te nemen. In veel gevallen is het een kwestie van uitzieken. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis en zet regelmatig een raam of deur open. Let er wel op dat de temperatuur op een gemiddeld niveau blijft. Veel water drinken en het eten of drinken van fruit wil ook helpen. Dit zorgt voor een boost van het immuunsysteem, waardoor de virussen beter bestreden kunnen worden. Kies in ieder geval niet voor melk. Dit zorgt voor meer slijmvorming.

Het gebruik van neussprays en neusdruppels is zeer effectief tegen een verstopte neus. Een verstopte neus is misschien wel het meest bekende symptoom van een verkoudheid, maar kan ook een symptoom van een griepje zijn. Datzelfde geldt voor pijn in de keel. Keelpijn kan goed worden bestreden door kokend water (eerst laten afkoelen) te gorgelen met een flinke hoeveelheid zout erin.

Het meest opmerkelijk advies is misschien wel neuriën. Neuriën zorgt voor een betere circulatie en ventilatie van de neusholtes. Dit is wetenschappelijk aangetoond en kan de drup in de voorholtes verlichten. Bij langdurige klachten of complicaties dient direct contact te worden opgenomen met de arts.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als bij veel situaties en ziekten is voorkomen beter dan genezen. Een griepje of verkoudheid loop je al snel op indien je kampt met een verzwakt immuunsysteem. Werk dus aan je immuunsysteem. Zorg om die reden voor een goede lichamelijk conditie, gezonde levensstijl en voldoende nachtrust. Hoe gezonder je leeft, hoe beter het afweersysteem en dus het immuunsysteem. Uiteraard is een griepje niet altijd te voorkomen, maar de kans wordt al aanzienlijk verkleind door bovenstaande algemene tips. Niet alleen kan het niet volgen van de tips leiden tot een grotere kans op een griepje of verkoudheid. Bovendien is de kans op stress ook nog eens aanzienlijk hoger. Pak dus nu het afweersysteem aan en houdt het herfstgriepje buiten de deur!

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *