Eerste griepepidemie 2015 opkomst

De eerste griepepidemie van 2015 staat op het punt van oversteken. Het griepvirus woedt reeds in Amerika, maar zal vermoedelijk snel zijn weg naar Europa vinden. In de Verenigde Staten is een nieuw soort griepvirus ontdekt. Dit nieuwe influenzavirus is de oorzaak van meer dan de helft van de ziektegevallen in de Verenigde Staten.

Volgens Carl Koppeschaar, directielid van de Grote Griepmeting, is het de verwachting dat de griepepidemie 2015 begin januari duidelijk zal worden. Het nieuwe virustype A/H3N2 is onder meer namelijk niet opgenomen in de griepprik. Hierdoor hebben de virussen vrij spel en ligt de griepepidemie 2015 op de loer. Ondanks dat het een nieuw virus betreft, is de griepprik niet geheel zinloos. Het blijkt uit onderzoek namelijk een licht effect te hebben. Echter blijft het een risicovol virus.

Feestdagen vergroten kans griepepidemie 2015

Ondanks dat het in Europa, en zo ook in Nederland, rustig is wat betreft griepgevallen, kunnen de feestdagen daar wel eens verandering in gaan brengen. Tijdens Kerst en Oud & Nieuwjaar pakken namelijk veel mensen het vliegtuig om een leuk uitje te beleggen of terug te keren naar huis vanuit de Verenigde Staten. Op die manier kan het virus eenvoudigen vanuit de Verenigde Staten worden overgebracht naar personen in Nederland.

De kans op griep is in de wintermaanden sowieso groter. Door de drogere lucht kan het griepvirus zich sneller verspreiden. Bovendien gaan we massaal bij elkaar binnen zitten, houden we deuren en ramen gesloten. De griepepidemie 2015 ligt dus wel degelijk op de loer, zoals vrijwel ieder jaar overigens.

De bevindingen zijn te lezen op de website van de Grote griepmeting. Deze organisatie houdt de gezondheid van circa 15.000 Nederlanders en Belgen nauwlettend in de gaten en brengt deze vervolgens in kaart. De Nederlanders en Belgen zijn overigens vrijwilligers die aangegeven hebben mee te willen werken. Of het daadwerkelijk tot dé griepepidemie 2015 leidt zal moeten blijken.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *