Griep bij mannen heftiger

Wat zijn ze toch zielig als ze griep hebben opgelopen. Maar het is wel opmerkelijk dat griep bij mannen heftiger lijkt dan griep bij vrouwen. Of stellen mannen zich gewoon aan? Vrouwen gaan na enkele dagen ziek op bed te hebben gelegen weer naar school of werk, terwijl mannen wel een week ziek in bed kunnen blijven liggen. Dit heeft te maken met het immuunsysteem van mannen. Het immuunsysteem van mannen is zwakker dan van vrouwen, waardoor griep bij mannen heftiger is dan bij vrouwen

De jager is de schuld

In het magazine Proceedings of the National Academy of Sciences is uitgelegd, waarom mannen een zwakker immuunsysteem hebben dan vrouwen. Dit onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers uit Californië.

De reden van een zwakker immuunsysteem is volgens de onderzoekers de evolutie. Mannen moesten vroeger jagen en liepen tijdens het jagen veel aandoeningen op, als infecties. Door de infecties is het immuunsysteem aangetast. Het aangetaste immuunsysteem is mee geëvolueerd aan de omstandigheden van de jager. Hierdoor is het immuunsysteem minder sterk geworden, waardoor het zwakker is dan het immuunsysteem van de vrouw.

De theorie is niet vreemd, aangezien bekend is dat vrouwen eerder last hebben van een auto-immuunziekte dan mannen. Bij een auto-immuunziekte valt het eigen immuunsysteem het eigen lichaam aan. Dit kan er mee te maken hebben dat vrouwen een sterker immuunsysteem hebben dan mannen.

Het griep onderzoek

Bij het experiment kregen zowel vrouwen als mannen een kleine hoeveelheid griep ingespoten. Na het inspuiten van de bacteriën die griep veroorzaken, was direct duidelijk dat het lichaam van de vrouw meer antilichamen aanmaakte om de bacteriën te bestrijden dan bij het mannelijke lichaam. Antilichamen gaan de bestrijding van bacteriën tegen. Door de lagere hoeveelheid antilichamen bij mannen dan bij vrouwen, duurt de genezing langer.

Griep bij mannen heftiger bij hoger testosteron

Met name mannen met een hoog testosteron blijken een zwak immuunsysteem te hebben. Ook dit heeft te maken met de evolutie, waarbij mannen met een hoger testosteron het meest lijken op de jagers van vroeger. In welke mate je ziek wordt van de griep heeft overigens niet alleen met het immuunsysteem te maken. Ook het soort virus dat de griep veroorzaakt speelt een belangrijke rol. Overigens is er een belangrijk verschil tussen influenzavirus en norovirus. Het influenza virus zorgt namelijk voor griep en het norovirus voor buikgriep.

Temperatuurreceptoren

Tevens blijkt dat mannen meer temperatuurreceptoren hebben dan vrouwen. Bij mannen is de koorts daarom hoger, en hebben ze dus meer last van griep. Griep bij mannen heftiger? ja!

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *