Griep en zwanger? Het is echt gevaarlijk!

Griep en zwanger? Hieronder wordt besproken waarom griep en zwanger zijn of willen worden zo gevaarlijk is. Circa 50% van de zwangere vrouwen laat zich tegen de griep vaccineren. Zwangere vrouwen hebben door de zwangerschap een minder sterk immuunsysteem. De kans om besmet te raken door influenzavirussen met griep is om die reden ook groter. Het laten vaccineren als zwangere vrouw is dus raadzaam. Ondanks het verminderde immuunsysteem zetten onderzoekers vraagtekens bij deze redenering. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen namelijk kampen met een hyperactief afweersysteem. Dit zou ertoe leiden dat zwangere vrouwen sneller besmet raken door griepvirussen. Griep en zwanger, hoe zit dat nu precies?

Het bovenstaande onderzoek waar naar gerefereerd wordt werkte als volgt. Bij 25 zwangere en 25 niet zwangere vrouwen werden de immuuncellen van de vrouwen onderzocht. In een speciaal ingericht lab werden vervolgens griepvirussen in de cellen gespoten. De cellen van de zwangere vrouwen bleken anders te reageren dan de groep met niet zwangere vrouwen. Twee specifieke groepen van witte bloedcellen werden namelijk meer actief. Hierdoor werden meer cellen aangetrokken waardoor de ziekte kon worden bestreden.

Grotere kans op longontsteking

Op het eerste ogenblik lijkt dit dus een ideale situatie. Echter doet de verdedigende actie meer kwaad dan goed, aldus de onderzoekers. Indien te veel cellen in bijvoorbeeld de longen aan het werk zijn, krijgen de vrouwen ademhalingsproblemen. Hierdoor neemt de kans op een longontsteking toe, wat ook de kans op sterven uiteraard vergroot. Dit proces werd verrassend genoeg alleen ontdekt bij zwangere vrouwen, waardoor zij een grotere kans lopen op een zware longontsteking. Griep en zwanger zijn is dus wel degelijk gevaarlijk.

Griep en zwanger

Naar aanleiding van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat vaccinatie van essentieel belang is voor zwangere vrouwen. Het is nog niet helemaal bekend waarom de witte bloedcellen actiever reageren bij zwangere vrouwen dan bij niet zwangere vrouwen. Griep en zwanger zijn altijd al discussiepunten geweest. Het is namelijk al lange tijd bekend dat deze combinatie gevaarlijk is voor de aanstaande moeder. Indien uiteindelijk bekend is waarom de witte bloedcellen zo reageren hopen de onderzoekers dit voortaan te kunnen onderdrukken.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *