Griep en zwangerschap? Vaccineren gebeurt te weinig

Griep en zwangerschap is een ongewenste combinatie. In België kunnen vrouwen zich sinds juli 2014 gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Vrouwen met een buitenlandse komaf of lagere opleiding zijn volgens een Leuvense studie onvoldoende beschermt tegen de griep en kinkhoest. Jaren geleden adviseerden de Hoge Gezondheidsraad in België vrouwen al aan om zich in te enten tegen kinkhoest en griep tijdens de zwangerschap. De Belgische overheid heeft dan ook de doelstelling om in 2020 minimaal 50% van de zwangere vrouwen te vaccineren tegen de twee aandoeningen. In België kost een griepvaccin voor zwangere vrouwen circa 5 tot 7 euro. In Nederland is het griepvaccin veelal gratis voor zwangere vrouwen. Het kinkhoestvaccin in België is weer gratis in België.

Onlangs is gebleken dat circa 43% van de zwangere vrouwen in België reeds een griepvaccin op heeft gehaald. Het kinkhoestvaccin wordt door circa 39% opgehaald door de zwangere vrouwen. Tegen beide ziektebeelden werd slechts circa 24% ingeënt. De hoofdreden om de vaccinaties te halen waren uitstel en onvoldoende advies van de huisarts of gynaecoloog. Vrouwen met een vreemde origine of met een lagere opleiding haalden veel minder vaak het griepvaccin of kinkhoestvaccin. Griep en zwangerschap en ook kinkhoest en zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen.

Griep en zwangerschap

Griep en zwangerschap is een ongewenste combinatie. Het griepvaccin is allereerst ten behoeve van de zwangere vrouw. Griep en zwangerschap kan leiden tot complicaties. Met name in de tweede of het derde trimester van de zwangerschap. Daarnaast beschermt het griepvaccin ook een pasgeboren baby tegen de griep, indien de zwangere vrouw het griepvaccin haalt. Kinderen komen dan na de geboorte minder snel in het ziekenhuis te liggen met griep.

Ieder jaar kan een zwangere vrouw een griepvaccin halen, die is aangepast aan de heersende griepvirussen. Het vaccin verschijnt ieder jaar omstreeks oktober. Het vaccin kan het beste direct na het eerste trimester worden toegediend. Het kinkhoestvaccin kan het beste tussen de 24e en 32e week worden toegediend.

Kinkhoest

Naast griep en zwangerschap is ook kinkhoest en zwangerschap een ongewenste combinatie. Dit vaccin is er ten behoeve van de baby. Het moet de pasgeborene beschermen tegen het krijgen van kinkhoest. Jaarlijks overlijden in België tot vijf baby’s aan de gevolgen van kinkhoest. Het kinkhoestvaccin begint pas te werken na zes maanden, indien deze na de geboorte wordt toegediend. Dit is aan de late kant voor pasgeboren baby’s. Pasgeborene lopen een groter risico op kinkhoest en complicaties.

Het halen van een griepvaccin en kinkhoestvaccin door zwangere vrouwen wordt aangeraden door de Belgische gezondheidszorg. Dit artikel is dan ook gebaseerd op cijfers in België. Ondanks dat is het algemeen bekend dat griep en zwangerschap niet gewenst zijn voor zowel het kind als de moeder.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *