Griep grootste veroorzaker verzuim

Griep is de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim. Dit is gebleken uit een onderzoek uitgevoerd door het CBS. Volgens het CBS is griep de grootste oorzaak van ziekteverzuim in 2013. Ook is gebleken dat de hoeveelheid en lengte van verzuim toeneemt naarmate werknemers ouder worden. Dit is veelal de oorzaak van langer durende aandoeningen bij senioren.

4 procent verzuim

De langer durende en vaak ergere aandoeningen bij senioren zijn ook direct de belangrijkste reden van verzuim. Zonder deze aandoeningen is de hoeveelheid verzuim in alle leeftijdsgroepen zo goed als gelijk. Senioren vallen in de risicogroepen en kunnen jaarlijks een gratis griepprik halen. Ondanks dat het niet griep uitsluit, verkleint het wel degelijk de kans op het krijgen van griep. Lees daar hier meer over.

Gemiddeld lag het ziekteverzuim in 2013 op 4 procent. Opvallend is het lagere aantal ziekteverzuim bij flexwerkers via payroll. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat flexwerkers via payroll die worden ingehuurd een ziekteverzuim hebben van slechts twee procent. De flexwerkers zijn dus 50% minder afwezig dan het gemiddelde in Nederland.

Angst voor ontslag

Griep is de belangrijkste reden voor het verzuim. De hoofdreden is waarschijnlijk de druk en de angst om gestraft te worden. Werknemers zijn mogelijk bang om zich ziek te melden met het oog op het verliezen van de baan. Om die reden gaan ze ondanks griepverschijnselen toch werken, waardoor meer mensen besmet kunnen raken. Dit is een groot probleem.

Uitzieken met griep

Hoewel het verzuim ook door groepen wordt misbruikt, is het raadzaam bij griep thuis te blijven. Uitzieken is vaak beter dan met griep gaan werken. Niet alleen verloopt het herstel dan beter, ook andere lopen dan kans minder snel geveild te worden met de griep.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *