Griep in Nederland opgedoken!

De griep in Nederland is weer opgedoken. Opmerkelijk is dat niet, want de –R zit weer in de maand. Een loopneus, verstopte neus, niezen, hoesten, hoofdpijn en keelpijn zijn bekende symptomen die opspelen in de maanden september, oktober en november. Al enkele weken waarschuwde we voor de opkomst van griep. Vorige maand was met name het rhinovirus de boosdoener van het lamlendige gevoel, maar nu is dus ook het influenzavirus onder de mensen. Griep in Nederland opgedoken!

Griep in Nederland is niet anders dan griep in Frankrijk of Australië. Het begint meestal met pijn in de spieren, zoals een stijve nek, of verkoudheid en vermoeidheid. Wel is er een verschil qua virus. Het influenzavirus muteert ieder jaar en dit virus verschilt dan ook sterk per regio en land. Een griepprik gehaald in Nederland werkt dan ook optimaler in Nederland, dan bijvoorbeeld in België. Zo is het mogelijk dat in België een net iets ander virus circuleert. Griep in Nederland? Wat nu?

Goede nachtrust

Om de weerstand te verhogen is een goede nachtrust belangrijk. Probeer iedere avond minimaal 8 uur te slapen. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een uitgerust gevoel, maar verkleint ook de kans op stress. Beide zijn van invloed op het immuunsysteem.

Let op de hygiëne

Griep in Nederland kan zich snel verspreiden. Dagelijks raken we met ons handen honderden besmettelijke plekken aan. Wat te denken van het toetsenbord van de computer of de deurknop naar het toilet. Deze locaties zijn een ware virusspot. De deurknop of toetsen worden dagelijks aangeraakt met de vieze handen, waardoor virussen zoals het influenzavirus of rhinovirus achter kunnen blijven. Maakt dan ook niet alleen deze locaties goed schoon, maar was ook meerdere malen per dag de handen met zeep.

Zet een raam open

Ondanks de koudere maanden is het belangrijk een raam of deur open te zetten. Hierdoor lucht een kantoor of kamer beter. Dit zorgt voor frisse lucht, waardoor de lucht met virussen kan worden verdrukt of worden uitgelaten. Griep in Nederland ontstaat vaak in de wintermaanden. Mensen kruipen dicht tegen elkaar en stoken het huis goed warm. Hierdoor komt er weinig frisse lucht het huis binnen, waardoor griepvirussen vrij baan hebben. Probeer tijdens een pauze op het werk even een frisse neus te halen in de buitenlucht.

Vitamine

Vitamine zijn de beste remedie tegen virussen volgens veel wetenschappers. Vitamines en mineralen hebben een grote invloed op het immuunsysteem. Probeer af te wisselen met de dagelijkse voeding en probeer voeding te nuttigen die rijk is aan vitamine C bijvoorbeeld. Het heeft geen zin om enorme hoeveelheden in één keer in te nemen. Een te veel aan vitamine worden door het lichaam weer uitgezwaaid. Dagelijks twee stuks fruit en minimaal 250 gram groente is meer dan genoeg. Probeer ook voldoende water te drinken om het lichaam te kunnen reinigen.

Griep in Nederland op punt van uitbarsten

Zoals ieder jaar ligt er weer een griepepidemie op de loer. Indien je reeds een griepje hebt te pakken is het raadzaam de griep zo snel mogelijk te verslaan. Direct van de griep afkomen is niet mogelijk. Althans nog niet in ieder geval. Echter zijn er wel een aantal tips die de griep in Nederland draaglijker kunnen maken, waardoor ook nog eens de symptomen minder hevig worden.

Goed uitrusten

Rust goed uit. Hoe meer slaap, des te sneller kan het lichaam herstellen. Zorg er wel voor dat je even een frisse neus haalt en dus niet alleen onder de dekens in je kamer blijft liggen. Zet ook het raam op een kier in de slaapkamer. Ga met griep niet werken. Het klinkt ietwat mietig, maar doorlopen met een griep is zeker niet raadzaam. Het zorgt er niet alleen voor dat de griep langer aanhoudt. Ook de kans dat je andere besmet is uiteraard aanzienlijk.

Creëer lucht

Door gebruik te maken van een neusspray of te stomen kun je eenvoudiger ademhalen. Dit neemt de druk en het ellendige gevoel wat weg, waardoor je je al snel weer wat beter voelt.

Voldoende drinken en probeer te eten

Ondanks dat je niet zit te wachten op voeding, is het belangrijk voldoende te drinken en iets te eten. Dit sterkt het lichaam aan. Tijdens de griep verliest het lichaam veel vocht. Het vochtlevel in het lichaam dient uiteraard aangevuld te worden. Dit kun je het beste doen door water te drinken. Het lichaam kan op die manier de afvalstoffen uit het lichaam transporteren en loop je geen kans op uitdrogingsverschijnselen.

Griep in Nederland speelt ieder jaar weer op. Met name voor risicogroepen is een griep gevaarlijk. Bereidt het lichaam in de wintermaanden dan ook voor op diverse griepvirussen door ‘gezond’ te leven. Hoe beter en sterker het immuunsysteem, des te kleiner is de kans dat de griep in Nederland jou te pakken krijgt. Indien je structureel een verzwakt immuunsysteem hebt is het raadzaam om de griepprik te gaan halen. Ondanks de negatieve berichten, biedt de griepprik wel degelijk bescherming. De griepprik 2014 kost voor risicogroepen wederom helemaal niets en ook veel werkgevers stellen de griepprik ieder jaar beschikbaar voor werknemers.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *