Griep of verkoudheid?

Vaak claimen mensen al snel dat ze griep hebben als ze zich niet zo lekker voelen. Ze hebben hiermee vaak niet gelijk, want in veel gevallen hebben ze geen griep, maar een verkoudheid. Echte griep is een veel ‘ernstigere’ ziekte en wordt veroorzaakt door virussen. Gaat het om griep of verkoudheid?

Influenza is een vorm van griep die vaak voorkomt. Influenza wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Mensen die besmet zijn met het virus kunnen verschillende symptomen ondervinden, zoals hoofdpijn, hoge koorts en spierpijn. Vaak zullen grieppatiënten zich al na drie tot vijf dagen beter voelen. In veel gevallen zullen ze zich wel nog enkele weken beroerd voelen. Er wordt vaak gedacht dat griep een onschuldige ziekte is, dit is echter niet waar. Griep moet niet worden onderschat, want jaarlijks zorgt de griep ervoor dat maar liefst 1000 mensen in Nederland overlijden.

Virussen

De griep wordt veroorzaakt door virussen. Virussen zijn hele kleine deeltjes die in principe niet leven. Ze hebben namelijk levende mensencellen nodig om zich voort te planten! Virussen zijn nog veel kleiner dan bacteriën, hierdoor zijn virussen zowat de kleinste micro-organismen die er bestaan. Door hun kleine omvang hebben ze cellen van mensen nodig om zichzelf te vermenigvuldigen.

Als de virussen in het lichaam komen, zullen ze zich gaan nestelen in de cel. Ze zullen hierna het DNA manipuleren. Door deze manipulatie zal de cel geen eiwitten meer maken, maar nieuwe virussen! Als op een gegeven moment de cel zo vol zit met nieuwe virussen, dan ontploft hij, en zullen de virussen op zoek gaan naar de volgende cel.

Muterende virussen

Virussen zijn altijd de vaccins te snel af, omdat ze zichzelf muteren. Dit houdt in dat de vorm van het virus verandert. Het lichaam zal hierdoor het virus niet meer herkennen, en de antistoffen voor dat desbetreffende virus zullen daarom ook geen waarde meer hebben. Aangezien vaccins ervoor zorgen dat er antistoffen worden gemaakt voor één bepaald virus (het virus dat alweer gemuteerd is), zijn de virussen de vaccins telkens weer te slim af, omdat de antistoffen geen nut hebben tegen de gemuteerde virussen.

Er zijn echter wel een paar vaccins die wel werken, zoals de jaarlijkse griepprik. Dit vaccin bevat verschillende middelen die de kapotte cellen eerder herkennen, en dus eerder de pijn kunnen verzachten en de boel weer kunnen genezen.

Afweersysteem

Het lichaam heeft gelukkig wel een systeem dat virussen buiten de deur kan houden. Het lichaam kan namelijk besmette cellen (dus cellen waar virussen inzitten) opsporen en vernietigen. Op die manier kan het virus zichzelf niet meer voortplanten, en zal de hoeveelheid virussen op den duur niet meer genoeg zijn om het lichaam schade toe te brengen.

Toch zijn er wel organismen die profiteren van dit systeem, namelijk bacteriën. Als het lichaam bezig is met het vernietigen van besmette cellen, zullen de bacteriën de plek innemen van deze cellen. Zo kan de bacterie zich nestelen op veel verschillende plekken, zoals het neusslijmvlies. Hier kunnen de bacteriën weer verschillende symptomen veroorzaken. Een griep is dus vaak een combinatie van zowel de schade van virussen als de schade van bacteriën.

Griep of verkoudheid is dus een wezenlijk verschil. Een verkoudheid kan wel een onderdeel van griep zijn, maar kan ook een losstaande aandoening zijn. De virussen die verkoudheid veroorzaken, veroorzaken niet automatisch griep en omgekeerd. Of het om griep of verkoudheid gaat ligt dus aan de besmetting en de klachten.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *