Griepepidemie 2015 duurt voort

De griepepidemie 2015 is nog niet ten einde gekomen. Sterker nog, de hoeveelheid personen met griep is zelfs licht stijgende. In de laatste week van januari 2015 kampte per 100.000 mensen in Nederland 139 met de griep. In de eerste week van februari is dit aantal gestegen naar 154 per 100.000 inwoners. De griepepidemie duurt dit jaar dan ook zeer lang en begon zelfs al eind december 2014. Er wordt gesproken van een griepepidemie indien 54 op de 100.000 personen kampen met griepverschijnselen. Het aandeel in de eerste week van februari 2015 is dan ook circa drie keer zo hoog dan de gestelde grens.

Ten opzichte van afgelopen jaar zijn er veel meer personen met griep in Nederland. De griepepidemie in 2015 in Nederland wordt voor een groot deel veroorzaakt door de Amerikaanse griep. De griepvariant is overgewaaid uit Amerika, waar het eind 2014 al voor een langdurige epidemie heeft gezorgd. De resultaten zijn dinsdag 10 februari op de website geplaatst van het Nivel.

Griepepidemie 2015 in Nederland

De griepepidemie 2015, zoals het waarschijnlijk de boeken ingaat, is het gevolg van een niet optimale griepprik. Het vaccin in de griepprik is namelijk niet goed ingespeeld op de hedendaags heersende griepvirussen. Deze griepvirussen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de Amerikaanse griep. De niet optimaal werkende griepprik is met name risicovol voor personen uit de risicogroepen. Griep kan namelijk leiden tot complicaties.

Naast het feit dat de griepprik niet optimaal werkt tegen de heersende virussen, staat de Amerikaanse griep ook bekend als hardnekkig. Er ontstaan sneller complicaties en de symptomen van de griep duren lang. Volgens veel ‘slachtoffers’ is het de ergste griep sinds jaren. De griepepidemie 2015 gaat gepaard met klachten als keelpijn, hoofdpijn, kriebelhoest en hoge koorts. De duur van de griep en de hoeveelheid personen met griep zou hier mee te maken kunnen hebben.

In hoeverre de Amerikaanse griep de boeken ingaat, is nog niet bekend. De griepepidemie 2015 gaat namelijk onverhinderd door. Pas aan het einde van de griepepidemie in 2015 zal de balans worden opgemaakt door instellingen als De Grote Griepmeting, Nivel en de gezondheidszorg.

Heeft u al de griep gehad in 2015?
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *