Griepepidemie in 2015 in Nederland aangebroken

De eerste griepepidemie in 2015 in Nederland is aangebroken, en die is niet mals. Het griepvirus dat de veroorzaker is van de griepepidemie in 2015 is zeer vervelend en hardnekkig. Maar waarom? En kan ik ondanks dat ik de griepprik heb gehaald ook dit griepvirus oplopen? Helaas wel, want met dit virus was namelijk geen rekening gehouden. Het virus is namelijk in zeer korte tijd gemuteerd naar een andere variant. Om die reden zaten er geen antistoffen in de griepprik die de eerste griepepidemie in 2015 kon voorkomen.

Griepepidemie in 2015; Wat zijn de symptomen?

Het griepvirus dat de oorzaak is van de grote griepepidemie in 2015 in Nederland is een variant op het H3N2 virus. De griep valt zwaar en is bovendien hardnekkig. De meeste mensen die te kampen krijgen met griep, zijn gegrepen door de Amerikaanse griep. Deze griep heet zo, omdat de griep in Amerika al voor een grote griepepidemie heeft gezorgd. Dat de griep hardnekkig is bleek vorige week maar weer. Een voorheen gezonde jonge vrouw van 26, Katie McQuestion, overleed aan de gevolgen van de griep. Door een complicatie, longontsteking, liep zij een bloedvergiftiging op en kwam zij te overlijden.

Bekende symptomen als keelpijn, hoofdpijn, koorts, spierpijn, verkoudheid en algehele malaise zijn ook van deze varianten de symptomen. Echter duren de symptomen langer en ervaren veel mensen de griepvariant als heftig. Er wordt dan ook verwacht dat veel meer mensen de griep oplopen in 2015. Op dit moment zijn er volgens het Nivel 139 op de 100.000 mensen zien. Met name jonge kinderen en vijfenzestig plussers zijn de slachtoffers van de eerste griepepidemie in 2015. De hoogtepunten worden overigens pas over twee weken verwacht.

Waarom werkt de griepprik niet?

Het heersende griepvirus dat de Amerikaanse griep veroorzaakt is een gemuteerde vorm. Dat wil zeggen dat het virus een variant is op een bekend virus, namelijk het H3N2. Normaliter is dit op te vangen, omdat een mutatie enige tijd in beslag neemt. Echter werden in korte tijd zoveel mensen ziek en precies na het samenstellen van de griepprik, waardoor een antistof te laat kon worden geproduceerd. Uiteraard helpt de griepprik enigszins aangezien het virus een afgeleide is van het H3N2 virus, dat wel in de griepprik was opgenomen. Door de gemuteerde variant wordt dan ook verwacht dat veel mensen ziek zullen worden. Meer dan bijvoorbeeld afgelopen jaar en het jaar ervoor.

Hoe ernstig is het?

In ziekenhuizen draait het personeel overuren. In een ziekenhuis in Zeeland, Admiraal de Ruyter, komen er zoveel mensen met griep symptomen binnen dat enkele operaties alsnog werden uitgesteld om ruimte te creëren. Ook een ziekenhuis in Breda en Roosendaal hebben het drukker dan normaal en hebben om die reden meer bedden en personeel beschikbaar gesteld. De griepepidemie in 2015 is dan ook zeker hevig te noemen.

Ieder jaar overlijden er weer mensen aan de gevolgen van de griep. In totaal krijgen jaarlijks meer dan 800.000 mensen de griep. Tijdens een griepepidemie overlijden ongeveer 300 tot soms wel 2000 personen. Of de Amerikaanse griep, die de griepepidemie in 2015 veroorzaakt, dodelijker is dan voorgaande zal moeten blijken. Voorzichtigheid is in ieder geval geboden.

Share
16 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *