Griepgevallen door griepepidemie breidt zich uit

Het aantal griepgevallen door de griepepidemie breidt zich nog altijd uit. De griepepidemie is daarmee nog steeds niet tot een einde gekomen. Iedere week komen er weer nieuwe zieke bij, wat het aantal griepgevallen van de griepepidemie in 2015 fors omhoog schroeft. De griepepidemie duurt reeds elf weken.

De griepepidemie begon eind 2014 in Nederland. Volgens het onderzoeksinstituut Nivel is het verbazingwekkend dat de griepepidemie in 2015 al ruim elf weken duurt. De epidemioloog stelt dat niemand had verwacht dat de griep zoveel griepgevallen zou veroorzaken in Nederland. Opmerkelijk, aangezien in Amerika al veel mensen zijn geveild door de griep. De griep is dan ook de Amerikaanse griep genoemd. Overigens zijn niet alle griepgevallen een oorzaak van de Amerikaanse griep. Ook andere griepvarianten zijn hier debet aan.

Gemiddeld aantal griepgevallen

Doorgaans duurt een griepepidemie in Nederland circa zeven tot negen weken. In 2013 duurde de griepepidemie ruim achttien weken. Die griepepidemie ging dan ook de boeken als de langste griepepidemie van de laatste vijfentwintig jaar. Toen was er echter sprake van een strenge winter, wat op dit moment in Nederland zeker niet het geval is.

Tussen maandag 9 en zondag 15 februari gingen 160 op de 100.000 mensen naar de huisarts met symptomen griep. Een week eerder was dit nog 153. Dat is wederom een stijging van circa 4 procent. Het aantal griepgevallen van de griepepidemie blijft daarmee stijgen.

Rol van de griepprik

In vergelijking met vorig jaar zijn er veel meer griepgevallen in Nederland. Dit heeft alles te maken met de griepprik van 2014. Deze is in de maanden oktober, november en begin december uitgedeeld. Het vaccin in de griepprik biedt onvoldoende bescherming tegen de Amerikaanse griep. Dit heersende virus veroorzaakt dan ook een hoop griepgevallen. Personen krijgen niet alleen eerder griep, ook de griep symptomen zijn heviger volgens de griepslachtoffers.

De Amerikaanse griep is dan ook niet zozeer sterker of erger, maar veroorzaakt wel voor hevigere griepverschijnselen. De griepepidemie is nog steeds niet voorbij, waarbij nog veel mensen het risico lopen om de griep op te lopen. Er is overigens sprake van een griepepidemie, indien gedurende twee weken minimaal 51 op de 100.000 personen zich meldt bij de huisarts met griepverschijnselen.

Heeft u al de griep gehad in 2015?
Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *