Griepprik 2014 tegen griep 2015

De griepprik voor het griepseizoen 2014 en 2015 zal omstreeks november weer beschikbaar worden gesteld. Over enkele maanden zullen de huisartsen dus weer veelvuldig de griepprik toedienen aan risicogroepen. De risicogroepen betalen niets voor de griepprik. Indien iemand in de risicogroep valt krijgt hij of zij een uitnodiging tot het halen van de griepprik.

Voor personen die op eigen initiatief de griepprik 2014 gaan halen moeten de griepprik mogelijk wel zelf betalen. Dit is namelijk afhankelijk van de zorgverzekeraar. Niet iedere verzekeraar vergoedt de griepprik bij een aanvullende verzekering. Het is dus per verzekering afhankelijk of de prik zelf moet worden betaald of dat de griepprik 2014 wordt vergoed.

De risicogroepen

De griepprik 2014 is voor risicogroepen dus gratis. De huisarts ontvangt namelijk van het Nationaal Programma Grieppreventie een vergoeding voor het toedienen. Die vergoeding bedraagt circa tien euro voor de huisarts. Risicogroepen zijn onder meer:

  • Mensen ouder dan zestig jaar
  • Mensen met een vermindert immuunsysteem, ofwel weerstand. Hierbij valt te denken aan chemotherapie, bestraling, HIV of veelvuldig medicijngebruik.
  • Mensen met diabetes mellitus type 2, ofwel suikerziekte.
  • Mensen met hartafwijkingen
  • Mensen met chronische longziekten. Hierbij valt te denken aan chronische bronchitis, longemfyseem en astma.
  • Mensen met chronische nierziekten.

Naast een persoon die valt binnen een risicogroep worden ook gezinsleden uitgenodigd voor het halen van de griepprik. Griep is voor personen die behoort tot de risicogroepen zeer gevaarlijk. Om die reden worden deze personen uitgenodigd tot het halen van de griepprik. De griepprik verschilt jaarlijks, omdat rekening wordt gehouden met de heersende influenza virussen. Ieder jaar opnieuw moeten de risicogroepen dus weer een nieuwe griepprik halen. Zo ook in 2014 voor bescherming voor de griep 2015. Ondanks dat de griepprik bescherming biedt, sluit de prik het krijgen van griep niet uit. Echter wordt de kans op het krijgen van griep wel veel kleiner.

Laatste jaren wordt er hard gewerkt aan een vaccin die levenslang bescherming biedt. Of het daadwerkelijk tot een dergelijk vaccin komt is nog maar de vraag. Het virus muteert continu waardoor personen steeds opnieuw ziek kunnen worden.

Samenstelling griepprik 2014

De samenstelling van de griepprik 2014 is nog niet helemaal bekend op het moment van schrijven. Echter bestond de griepprik in 2013 uit de volgende virussen:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 – achtig virus (Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakte in 2009);
  • A/Victoria/361/2011 (H3N2) – achtig virus afgeleid van A/Texas/50/2012 – achtig virus;
  • B/Massachusetts/02/2012 – achtig virus.

Het klinkt misschien vreemd, maar het gaat wel degelijk om een virus wat wordt toegediend. De griepprik bestaan in feite uit een dosis virussen, waardoor het lichaam antistoffen gaat aanmaken. Het is dan ook mogelijk dat iemand zich niet optimaal voelt na het halen van de griepprik. De prik biedt voor circa 6 maanden bescherming en moet ieder jaar opnieuw worden gehaald. Zwangere vrouwen kunnen ook de griepprik halen. Dit vormt geen gevaar voor het ongeboren kindje.

Griepprik 2014 halen?

De griepprik 2014 zal vanaf november beschikbaar worden gesteld in Nederland. Risicogroepen wordt aangeraden om de griepprik te gaan halen. Ondanks de vele negatieve berichten blijft het RIVM erbij dat het verstandig is de griepprik te gaan halen. De voordelen wegen namelijk zwaarder dan de nadelen. De griepprik 2014 is samengesteld op basis van de heersende virussen en verkleint het krijgen van de griep in 2015 dus fors.

Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *