Griepprik voor gezonde zestigplussers

De Gezondheidsraad adviseert gezonde zestigplussers een griepprik te halen. Uit onderzoek is volgens de raad gebleken dat gezonde 60-plussers baat hebben bij het halen van de jaarlijkse griepprik. Dit bracht de Gezondheidsraad woensdag 11 juni 2014 naar buiten als advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers.

Veel critici stellen de griepprik voor gezonde zestigplussers ter discussie. De waarde is volgens de critici nooit bewezen. Volgens de Gezondheidsraad is dat onzin en stellen zij dat er genoeg bewijzen zijn dat de griepprik ouderen beschermt tegen de griep.

Effectiviteit griepprik ter discussie

Ondanks het advies voegt de gezondheidsraad er wel aan toe dat de bewijzen voor de effectiviteit niet optimaal zijn. Ook zou de Gezondheidsraad, blijkt uit het advies, meer duidelijkheid willen omtrent de werking tegen de griep. De raad pleit dan ook voor een nieuw onderzoek, met een effectievere en doelmatigere methodiek, om de werking van de prik verder te onderzoeken.

Ook is vastgesteld dat de werking van de griepprik seizoensgebonden is. De werking van de prik tegen griep is afhankelijk van de griepvirussen die heersen. Ook is de werking afhankelijk of de op dat moment heersende influenza virussen overeenkomen met de virussen waarvoor men is ingeënt.

Volgens de raad zijn effectievere griepprikken tegen de diverse griepvirussen in de maak en zullen deze binnenkort op de markt verschijnen. Om die reden vindt de Gezondheidsraad het huidige vaccinatieplan bij gezonde zestigplussers meer dan gerechtvaardigd.

De griepprik voor gezonde mensen

De griepprik is door vrijwel iedereen op te halen, maar veel mensen stellen dat het halen van een griepprik ook risico’s met zich meeneemt. Een belangrijke vraag die criticasters stellen is: Waarom zou ik een griepprik halen terwijl ik gezond bent. De Gezondheidsraad stelt dus dat het halen van een griepprik voor gezonde mensen veilig en effectief is. Jaarlijks kan iedereen binnen de risicogroep een prik halen of wordt de griepprik door de werkgever beschikbaar gesteld.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *