Griepvaccin tegen alle soorten griep

Nooit meer griep! Althans dat stellen de Britse onderzoekers onder leiding van John Oxford in de Sunday Express. Volgens de onderzoekers hebben ze een griepvaccin weten te ontwikkelen dat beschermt tegen alle soorten griep. Zelfs nieuwe soorten en gemuteerde griepsoorten zouden nu verleden tijd zijn. ‘Het griepvaccin zou duizenden levens per jaar redden. Erg opwindend.’ aldus John Oxford.

Het nieuwe griepvaccin is op een kleine groep mensen getest en het vaccin zou volgens Oxford al in 2018 beschikbaar zijn als griepprik. Echter zullen allereerst onderzoekers in heel Europa het nieuwe vaccin testen, alvorens het als griepprik zal verschijnen.

De griepprik zou in de toekomst zelfs bescherming bieden tegen pandemische griepen als de Spaanse griep, Mexicaanse griep en het Influenza virus volgens Oxford. Met name de Spaanse griep kostte in 1918 meer dan 100 miljoen mensen het leven.

Doordat reizen steeds makkelijker en sneller gebeurt komen steeds meer mensen over de hele wereld. Hierdoor zullen nieuwe griepsoorten ontstaan de komende 10 jaar. Intussen is in China een nieuw soort vogelgriep ontdekt, namelijk het H7N9 virus. Door het H7N9 virus zijn er in China reeds 45 mensen overleden.

Voorbarig

Volgens viroloog Ab Osterhaus is het allemaal nog iets te voorbarig van Oxford. ‘Het is mogelijk, maar het zal nog zeker 10 tot 20 jaar duren voordat een universeel griepvaccin een feit is.’

Ab Osterhaus werkt samen met het Erasmus Medisch Centrum aan een nieuw griepvaccin en zij hebben samen de laatste jaren al een aantal successen geboekt. Volgens John Oxford is het ultieme vaccin ontdekt dat voor altijd beschermt tegen alle varianten griep, waaronder nieuwe en gemuteerde griepsoorten.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *