Griepvaccinatieprogramma 2015 in Vlaanderen

Niet alleen in Nederland wordt veel aandacht geschonken aan de griep. Ook in België is een speciaal griepvaccinatieprogramma 2015 in het leven geroepen. De campagne is nadrukkelijk gericht op de risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en 65-plussers. Ook personen met een aandoening of oudere die zijn opgenomen in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum zijn het mikpunt. Tevens zijn de personen die samen wonen met iemand uit de risicogroepen een belangrijke doelgroep.

Het influenzavirus dat de griep veroorzaakt is zeer besmettelijk en duikt ieder jaar opnieuw op. Een op de tien mensen krijgt in de wintermaanden last van griep. Dat is veel. Gelukkig is de griep voor veel mensen ongevaarlijk en genezen deze personen weer binnen enkele dagen tot maximaal twee weken. Voor personen uit de risicogroepen kan de griep echter ernstige gevolgen hebben. Ieder jaar sterven honderden mensen aan de griep.

Griepprik vermindert kans en klachten

Het griepvaccinatieprogramma 2015 in Vlaanderen richt zich op personen uit de risicogroepen. Het immuunsysteem van deze personen is beduidend minder dan mensen die niet tot de risicogroepen behoren. Door een griepvaccin te halen loopt men minder kans op het krijgen van griep of zijn de symptomen griep minder hevig tijdens besmetting. Ook is de kans op complicaties, zoals een longontsteking na het halen van de griepprik beduidend lager. Het griepvaccinatieprogramma 2015 hoopt meer mensen over de streep te trekken om een griepprik te gaan halen.

Griepvaccinatieprogramma 2015 op personeel in gezondheidszorg

Het griepvaccinatieprogramma gaat van start in 2014. Dit jaar ligt de nadruk op vaccinatie van personeel in de gezondheidszorg. Het personeel in de gezondheidszorg speelt een belangrijke rol bij het verspreiden van een seizoensgriep in instellingen als een bejaardentehuis en ziekenhuis. Dagelijks komt het personeel in contact met personen uit de risicogroepen die meer vatbaar zijn voor het krijgen van griep. Daarnaast bezoekt het personeel veelal tientallen personen per dag, waardoor zij snel het griepvirus kunnen verspreiden.

Of het nu gaat om een arts of verpleegkundige, iedereen in het griepvaccinatieprogramma 2015 wordt aangesproken. Het is dan ook raadzaam dat deze personen een griepprik op gaan halen om de kans op verspreiding van griepvirussen te verkleinen. Niet alleen beschermt de griepprik 2014 deze mensen tegen de griep, ook de kans dat een medewerker een patiënt besmet wordt kleiner na het halen van een griepvaccin.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *