Griepvirus gek op droge en koude lucht

Een griepvirus heeft droge en koude lucht nodig om zich te verspreiden. Om die reden komt griep veel voor in de winter. Opmerkelijk genoeg lopen mensen buiten dan ook een grotere kans om besmet te raken dan binnen. Aangezien binnen de lucht vaak niet droog en koud is. Dit is allemaal gebleken uit recentelijk onderzoek.

Lange tijd dachten onderzoekers dat het griepvirus binnen in huis sneller verspreid kon worden dan buiten. In de winter zitten we over het algemeen meer thuis op de bank, waardoor besmetting sneller wordt veroorzaakt. De koudere periode in eind 2014 en begin 2015 zullen de griepgevallen in Nederland dan ook weer verhogen. Ieder jaar raken de meeste personen besmet met het griepvirus in de koudere maanden van het jaar.

Onderzoek griepvirus

Het onderzoek is verricht onder cavia’s. Niet alleen worden de cavia’s ziek van hetzelfde griepvirus als de mens, ook kunnen ze het griepvirus overdragen aan andere cavia’s. De cavia’s werden voor het experiment in diverse kooien geplaatst. In de kooien was er sprake van diverse temperaturen. Ook de lucht verschilde van vochtig tot droog.

Griepvirus gek op lage temperatuur

Uit het onderzoek bleek dat het griepvirus zich het meest prettig voelt bij een temperatuur van circa 5 graden Celsius. De lucht die wordt ingeademd wordt schoongemaakt door het neusslijmvlies. In geval van een lage temperatuur trillen de haartjes van het slijmlies in de neus minder hard. Hierdoor is er sneller kans op griep, omdat de ingeademde lucht minder goed wordt schoongemaakt. Indien de temperatuur laag is, is de kans op griep niet alleen groter. Ook is de griep duur langer. Uit het onderzoek bleek namelijk dat personen in de winter over het algemeen twee dagen langer ziek zijn dan in warmere perioden. Het virus heeft in de wintermaanden dus meer tijd om zich te verspreiden, aangezien de griep ook langer aanhoudt.

Droge lucht

Naast de koude lucht is het griepvirus ook erg content met droge lucht. Het griepvirus verspreidt zich via de kleine druppeltjes die vrijkomen bij het uitademen van lucht. Bij een vochtige lucht nemen de druppeltjes water op. Dit zorgt voor zwaardere druppels, waardoor de druppels sneller dalen. Echter bij droge lucht verdampen juist de druppeltjes bij het uitademen sneller. Er blijft dan alleen een druppeltjes over met het virus die lichter is dan een gevulde druppel. De lege ‘druppel’ blijft langer rond zweven en vergroot de kans op het verspreiden van het griepvirus.

Griepprik

Griep voorkomen is haast onmogelijk. Door de temperatuur in huis te verhogen tot structureel circa 20 graden Celsius wordt de kans op verspreiding van het griepvirus kleiner. De griepprik blijft voor de onderzoekers de belangrijkste en meest efficiënte manier om de griep te voorkomen. Om de griep in 2015 zoveel mogelijk te voorkomen is de griepprik voor risicogroepen dus nog steeds de beste oplossing. Ondanks dat de griepprik het krijgen van griep niet uitsluit.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *