Grotere kans op griep in 2015 door Amerikaanse griep

Kans op griep in 2015 is na de kerstvakantie weer groot te noemen, aldus de Grote griepmeting. De website houdt aan de hand van gegevens van circa 16.000 vrijwilligers de griepgevallen en verkoudheidsgevallen in kaart. De kans op griep in 2015 is groter, omdat de griep zich verder kan uitbreiden.

Kinderen gaan na de kerstvakantie weer massaal naar school. Hier zitten ze dicht bij elkaar en zijn maar weinig kinderen op de hoogte van griep. Hierdoor wordt griep sneller verspreid door kinderen. Dit kan leiden tot veel ziektegevallen in een enkele klas. De kinderen steken vervolgens weer de ouders aan, die op hun beurt weer het griepvirus verspreiden op bijvoorbeeld het werk. Ouders zonder kinderen zijn dan ook over het algemeen minder vaak slachtoffer van griep. De kans op griep in 2015 is dan ook voor volwassenen zonder kinderen kleiner.

Het griepvirus

De officiële naam voor griep is influenza. Er zijn drie varianten te onderscheiden, namelijk influenza A, B en C. Influenza A maakt in Nederland, en in de rest van de wereld, de meeste griepgevallen. Het virus komt namelijk voor bij zowel mensen als dieren. Het type influenza B en C komt alleen voor onder mensen. Onder de types A, B en C zijn weer subtypes te onderscheiden. Deze veranderen continu en woeden vaak een bepaalde periode. Echter muteert het virus continu, waardoor het lastig is om een geschikt vaccin te ontwikkelen. Om die reden kunnen mensen dan ook nog steeds griep oplopen, ondanks dat zij de griepprik hebben opgehaald. De kans op griep in 2015 blijft ondanks het halen van de griepprik dan ook aanwezig.

Heb ik kans op de Amerikaanse griep in 2015 ondanks de griepprik?

De kans op griep in 2015 blijft aanwezig, ondanks dat de griepprik is opgehaald in de maanden voor de kerstvakantie. In het eerste kwartaal van vorig jaar is door WHO, ofwel Wereldgezondheidsorganisatie, aan de hand van de heersende griepvirussen de samenstelling van een vaccin opgesteld. De griepvirussen waren H1N1 en H3N2 voor influenza type A.

Omstreeks april 2014 dook echter in Amerika een nieuw soort griepvirus op. Dit was een iets andere vorm dan het in de griepprik opgenomen influenza type H3N2. Dit wordt ook wel een antigene mismatch genoemd door de WHO. Om die reden ontstond al snel een griepepidemie in Amerika. De heersende epidemie kreeg dan ook de naam Amerikaanse griep. De kans op griep in 2015 in Nederland en België is dan ook naar verwachting groter dan in 2014.

Amerikaanse griep naar Nederland

De Amerikaanse griep kwam stukje bij beetje meer naar Europa. Een grote griepepidemie dreigde dan ook eind 2014. Dit heeft te maken met het toerisme van Amerika naar Nederland en omgekeerd. Er ontstond in Nederland een kleine griepepidemie, maar de kerstvakantie zorgde ervoor dat een grote epidemie in Nederland en België uitbleef. Dit had alles te maken met de vakantie van kinderen, die hierdoor niet naar school hoefde. Hierdoor werd de kans op besmetting onder kinderen kleiner.

Nu de schoolperiode weer is begonnen en kinderen weer massaal naar school gaan, is een griepepidemie in het begin van 2015 de verwachting. De kans op griep in 2015 in Nederland en België is dan ook groot in de eerste maanden van dit jaar. Niet alleen is het griepvirus dol op koude lucht, maar zitten kinderen ook weer dicht bij elkaar in een klaslokaal met de deur dicht vanwege de kou.

Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *