Handdruk verspreidt griepvirussen snelst

Het is misschien niet het meest innovatieve experiment met een opmerkelijke uitkomst, maar het is toch zeker belangrijk. De handdruk blijkt de meeste bacteriën (en dus ook griepvirussen) te verspreiden van alle begroetingen. Naast het feit dat een stevige handdruk, slappe handdruk of juist zweterige handdruk niet fijn zijn vergroot het ook nog eens de kans op een mogelijke infectie. Griepvirussen, het influenzavirus, kunnen bijvoorbeeld via de handdruk eenvoudig worden overgedragen, waardoor de kans op besmetting wordt vergroot.

Onderzoeker van een universiteit in Wales hebben het onderzoek uitgevoerd. De onderzoekers haalde een steriele handschoen door een badje vol met bacteriën, waardoor de handschoenen helemaal onder zaten met bacteriën. In dit geval werd de E.coli-bacterie in het onderzoek gebruikt. Normaliter leven deze bacteriën in de darmen, maar komen ook voor in rauw voedsel. Van enkele vormen van de E.coli bacterie kan je een voedselinfectie oplopen.

Het onderzoek

De onderzoekers testen diverse begroetingen met de handschoenen. Ze testen diverse handdrukken, zoals de harde handdruk en slappe handdruk. Ook de high five en box werden in de tests meegenomen. Ondanks dat het duidelijk is dat een handdruk de kans op het overgeven van bacteriën vergroot is het onderzoek wel belangrijk. Bij een handdruk werden tien keer zoveel bacteriën overgedragen dan bij een box. Een kort en klein contact beperkt de verspreiding van griepvirussen en andere bacteriën.

Was de handen regelmatig

Ondanks dat het experiment bij voorbaat al was te voorspellen is het wel serieus. Met name tijdens een griepepidemie is een handdruk discutabel. Helemaal in een ziekenhuis, waar een arts altijd een hand geeft bij binnenkomst. Het wassen van de handen na een toiletbezoek en voor het eten blijft belangrijk. Na iedere handdruk de handen wassen is vrijwel niet te doen. Zoveel mogelijk de handen wassen is wel een advies, helemaal alvorens het gezicht wordt aangeraakt of wanneer je een maaltijd naar binnen werkt.

Griepvirussen kunnen worden overgedragen door middel van lucht, zoals niezen en hoesten, of een handdruk. De virussen zijn erg besmettelijk en in tijden van een griepepidemie is de kans groter op een besmetting.

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *