Herfstgriep buiten de deur houden doe je zo!

De herfst staat weer voor de deur, wat de kans op de herfstgriep en verkoudheid weer vergroot. Uiteraard spreken we liever nog niet over de herfst, maar door de dalende temperaturen is het toch echt weer bijna zo ver. Wil je de herfstgriep zo lang mogelijk buiten de deur houden? Of wil je de kans op verkoudheid in de herfst proberen te vermijden? Dan zijn onderstaande tips een goede mogelijkheid dit te bewerkstelligen.

Jaarlijks lopen veel Nederlanders een verkoudheid in de herfst of herfstgriep op. Met name verkoudheid komt in de maanden september en oktober veel voor. Hierbij valt te denken aan een snotterende en verstopte neus, ietwat pijn in de keel en hoesten. Ook de kans op herfstgriep wordt groter, want jaarlijks stijgt het aantal personen met griep in de maanden september en oktober tegenover de drie maanden ervoor. De herfstgriep gaat veelal gepaard met spierpijn, koorts, hoofdpijn, kriebelhoest en droge hoest. Uiteraard willen we allemaal het liefst de herfstgriep buiten de deur houden.

Herfstgriep verspreidt zich snel

Tijdens de herfst raken veel mensen besmet door andere personen met een verkoudheid of herfstgriep. Maar waarom? Door te niezen en of hoesten kan een virus zich snel verspreiden. Hierdoor raken in korte tijd veel mensen besmet. Tijdens de herfst is de griepprik van een jaar ervoor zo goed als uitgewerkt, waardoor veel mensen vatbaar zijn voor griep. Bovendien gaat de herfst in veel gevallen gepaard met koudere maanden dan de maanden ervoor. Mensen kleden zich te koud en vatten sneller kou.

Virussen kunnen zelfs 24 uur overleven op een hard oppervlak. Hierbij valt te denken aan de deurkruk, handen of kussen. Door na aanraking in de buurt van de mond of neus te komen kan het virus eenvoudig het lichaam binnendringen.

Besmetting voorkomen

Om besmetting met de herfstgriep of verkoudheid te voorkomen is de beste tip: Let op de hygiëne. Was regelmatig de handen en zorg dat een deurkrik of beddengoed veelvuldig wordt gereinigd. Door dit bij voorkeur met zeep. Hierdoor gaan de bacteriën en griepvirussen doodt. Indien je ergens anders bent, bijvoorbeeld op je werk, probeer dan contact met deurklinken zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik desnoods de mouw of voet om de deur te openen. Gebruik ook een zakdoek niet meer dan één keer en gooi deze direct weg.

Een gezond lichaam is meer resistent tegen griepvirussen en bacteriën die verkoudheid bezorgen. Het is dan ook belangrijk voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Gebruik desnoods vitaminepillen of andere supplementen. Uiteraard is het beter om groente en fruit te nuttigen dan supplementen. Indien je plots toch enkele symptomen ervaart is het ook mogelijk een aantal dagen wat paracetamol in te nemen. Gebruik dit echter niet te veel en te vaak, want dit is uiteraard ook weer niet goed voor het lichaam.

Een onbekend, maar niet onbelangrijk aspect, is stress. Stress verhoogt de kans op het krijgen van virale infecties. Daarnaast blijkt de griepprik veel minder effectief bij mensen die leiden aan chronische stress. Let op de gezondheid en las rustmomenten in. Uiteraard is dit zeer moeilijk, zeker in bepaalde situaties of tijden, maar het is goed om zonder stress te leven. Stress is bovendien een oorzaak van veel aandoeningen, infecties en besmettingen. Op de gezondheid houdt in dat opgepast moet worden met alcoholgebruik, voldoende groente en fruit moet worden genuttigd en regelmatig moet worden gedronken. Ook lichaamsbeweging is zeer belangrijk voor het immuunsysteem en gaat tevens stress tegen.

Huisarts

Helaas is het niet altijd mogelijk om een herfstgriep of verkoudheid buiten de deur te houden. De herfstgriep en verkoudheid verspreidt zich snel. Heb je toch klachten of last van een griepvirusje, contacteer dan de huisarts. Meer over de griep lees je op onze website.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *