Het verschil tussen griep en buikgriep

Veel mensen verwarren ‘normale’ griep met buikgriep. Symptomen griep zijn onder meer keelpijn, koorts, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, etc. Buikgriep daarentegen kenmerkt zich door misselijkheid, braken en diarree. Ondanks dat de symptomen overeenkomstig kunnen zijn, misselijkheid komt bijvoorbeeld bij beide besmettingen voor, is er toch een groot verschil.

Verschil tussen griep en buikgriep

Het belangrijkste verschil tussen griep en buikgriep is het virus. Griep wordt voornamelijk veroorzaakt door het influenzavirus. Met name influenzavirus type A en influenzavirus type B veroorzaken in veel gevallen griep. Buikgriep daarentegen wordt veroorzaakt door het norovirus. Dit virus is nog besmettelijker dan het influenzavirus, maar is daarentegen wel iets minder gevaarlijk. Althans er overlijden jaarlijks meer personen door griep dan door buikgriep.

Een besmetting met het norovirus kan ook ongemerkt weer verdwijnen, terwijl een besmetting met het influenzavirus vrijwel altijd resulteert in bepaalde symptomen.

De griepprik biedt geen bescherming

De griepprik vermindert de kans op het krijgen van griep, maar vermindert niet de kans op het krijgen van buikgriep. De griepprik bevat namelijk antistoffen tegen de influenzavirussen, maar bevat geen antistoffen voor de norovirussen.

Zowel griep als buikgriep gevaarlijk

Het verschil tussen griep en buikgriep mag duidelijk zijn. Toch zijn beide griepvarianten gevaarlijk. Met name risicogroepen lopen gevaar bij een besmetting. Griep kan namelijk leiden tot een longontsteking, wat voor risicogroepen al snel dodelijk kan zijn. Buikgriep kan door hevige diarree en braken leiden tot uitdroging, wat overigens niet alleen voor risicogroepen gevaarlijk is.

Of het nu gaat om een griep of buikgriep, beide varianten zijn erg besmettelijk voor andere. Om de kans op besmetting te verkleinen zijn een aantal tips en trucs te vinden. Lees hier voor: Wat te doen bij griep? En hier voor: Norovirus adviezen.

Indien je eenmaal een griep te pakken hebt is in veel gevallen uitzieken het beste advies. Uiteraard is dat van enkele factoren afhankelijk. In geval van twijfel is het daarom raadzaam een huisarts te raadplegen voor meer informatie.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *