Hoe voorkom je griep? Hier zit het vol griepvirussen!

Hoe voorkom je griep? De vraag is veelal eenvoudiger dan het antwoord. Het is ook veelal niet te doen om griep helemaal te voorkomen. De griepprik biedt bijvoorbeeld bescherming, maar niet voor 100%. Dagelijks meerdere keren per dag de handen wassen verkleint de kans, maar ook weer niet helemaal. Sterker nog, er zijn nog vijf plekken in huis die nog bacterierijker zijn dan de toiletbril. Bacteriën en griepvirussen verzamelen zich namelijk overal.

Veel mensen vragen het zich af: Hoe voorkom je griep? Het is vaak lastig. Toch is het raadzaam deze vijf smerige plaatsen op de toiletbril na regelmatig schoon te maken. Opmerkelijk genoeg worden de vijf onderstaande plaatsen maar beperkt tot niet regelmatig schoongemaakt. Tegen deze bacterierijke plaatsen kan de griepprik niet op.

De smartphone

Hoe voorkom je griep? Begin bij de smartphone. Regelmatig wordt een smartphone of mobiele telefoon uitgeleend. Het apparaat wordt vaak in de handen gehouden, tegen de huid en het oor. Op een smartphone zitten veelal honderd keer meer bacteriën en virussen dan op de toiletbril. Opmerkelijk genoeg, wordt het scherm nauwelijks tot niet gereinigd. De manier om dit te doen is met een desinfecterend doekje. Hierdoor kan al meer dan 75% van de bacteriën en virussen van het scherm verwijderd worden. Uiteraard is het grootste deel van de bacteriën dat op het scherm zit ongevaarlijk. Echter blijven ook griepvirussen of bacteriën die huidaandoeningen en dergelijke veroorzaken ook gemakkelijk op het scherm plakken. Was regelmatig de handen, de telefoon en gebruik bij voorkeur regelmatig een desinfecterend middel om het scherm en de handen te reinigen.

De kleren

Ondanks dat je regelmatig de kleren wast kunnen kleren vol zitten met bacteriën. Een wasbeurt verwijdert en doodt namelijk bij lange na niet alle bacteriën en virussen. Kleren bevatten namelijk veel bacteriën en virussen die door het water zijn opgepakt. In de meeste wasmachines blijft namelijk altijd een klein laagje water staan op de bodem. Dit is werkelijk een broeinest voor bacteriën en bijvoorbeeld griepvirussen. Uiteraard zullen na een wasbeurt veel bacteriën worden weggespoeld of worden gedood. Helaas niet voor 100%.

Tandenborstel

De tandenborstel wordt vaak op een vochtig tot natte plaats bewaard. Na het poetsen plaatsen veel mensen de tandenborstel in een daar voor bestemde houder of bakje. De vochtigheid zorgt ervoor dat bacteriën sneller en makkelijker kunnen vermenigvuldigen en overleven ze ook nog eens langer. Ook bacteriën en griepvirussen die in de lucht hangen vinden eenvoudiger de weg naar een lekker vochtig plekje. Na het doorspoelen van het toilet zweven circa 2 uur lang nog bacteriën door de lucht, die langzaam neerdalen. Ook de kastjes, badkuip en wasbak zijn een bron van bacteriën. ‘Hoe voorkom je griep’ klinkt eenvoudig, maar de griepvirussen zijn helaas overal. Voorkomen is dan ook niet te doen, de kans verminderen uiteraard wel.

In de keuken

In de keuken zijn ook veel bacteriën en griepvirussen te vinden. Wat te denken van de spons of vaatdoek. Per vierkante centimeter kunnen miljoenen bacteriën voorkomen. Tevens zijn de bacteriën dol op vuiligheid die met de spons of vaatdoek worden opgenomen. Het is dan ook belangrijk om de spons of vaatdoel regelmatig te vervangen. Gebruik de spons of vaatdoek alleen voor borden, bestek en glaswerk. Reinig dus niet de schoenen of grond met de spons of doek. Dit zorgt alleen nog maar voor meer vuil en bacteriën.

De barbecue

Volgens onderzoekers zitten er twee keer zoveel bacteriën op de barbecue dan op de toiletbril. Het is dan ook belangrijk het rooster grondig te reinigen alvorens het in aanraking te brengen met voedsel. Het is geen fijne gedachte dat de barbecue vol zit met bacteriën en virussen. Dit kan zijn omdat het in de buitenlicht staat of omdat het eerder in aanraking is gekomen met voedsel zoals rauw vlees.

Hoe voorkom je griep?

Hoe voorkom je griep? In feite is griep voorkomen niet te doen. Dit heeft te maken met het feit dat ieder object in huis of daar buiten bacteriën en virussen bevat. Griepvirussen en bacteriën zitten overal. Met name vochtige plaatsen moeten regelmatig worden verschoond. Bacteriën zijn hier dol op en kunnen zich zelfs eenvoudiger vermenigvuldigen. Reinigen, reinigen en nog eens reinigen. En echt vuile producten of objecten dienen regelmatig vervangen te worden.

Ook niet onbelangrijk is dat het immuunsysteem veelal van invloed is op de hevigheid. Kamp je met een verzwakt immuunsysteem? Dan is de kans groter om griep op te lopen en zullen de symptomen griep ook nog eens versterkt worden. Het is dan ook raadzaam voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen. Of anders is het halen van een griepprik echt een aanrader.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *