De griepprik is een prik die je kunt halen om de kans op griep te verminderen. Inderdaad te verminderen. De griepprik beschermt je niet volledig tegen het krijgen van griep symptomen. Jaarlijks kun je de griepprik halen en worden de antistoffen in de prik ieder jaar aangepast aan de heersende griepvirussen. De jaarlijkse griepprik is vanaf de derde week van oktober te halen bij de huisarts.

Is de griepprik verplicht?

Het halen van de griepprik is niet verplicht. Ieder jaar ontvang je van de huisarts, indien je tot de risicogroep behoort, een oproep dat je de prik kunt halen. Deze oproep is een advies en dus geen verplichting. Ook bieden veel werkgevers de werknemers de mogelijkheid zichzelf te laten inenten tegen de griepprik. Net als voor de risicogroepen is het halen van deze prik niet verplicht. Ook wanneer je tot de risicogroepen behoort is dit niet verplicht.

Wie behoren tot de risicogroepen?

De griepprik is gratis voor personen die behoren tot de risicogroep. Ook ontvang je een oproep van de huisarts wanneer je in de risicogroep behoord. Nogmaals, het halen van de griepprik is niet verplicht. Je valt in de risicogroep wanneer:

  • Je 60 jaar of ouder bent
  • Je hart- en of vaatziekte hebt.
  • Je suikerziekte (diabetes type 2) hebt
  • Je nierpatiënt bent
  • Je weinig weerstand hebt door bijvoorbeeld een ziekte of wordt behandeld met een chemotherapie

Wat veroorzaakt griep?

Griep wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste virussen zijn influenza A en influenza B. Dit zijn de twee meest voorkomende griepvirussen die mensen met griep besmetten. De influenzavirussen veranderen telkens van soort virus, waardoor je ieder jaar weer kans loopt op het krijgen van griep. Voor een nieuw ontwikkelde influenzavirus heb je geen antistoffen in het lichaam, waardoor risicogroepen jaarlijks opnieuw de griepprik moeten halen om zichzelf te beschermen.

Nooit meer griep na de griepprik

Helaas helpt de griepprik niet gedurende het hele leven. Sterker nog, je kunt na het halen van de griepprik nog besmet worden met de griep. De kans op het krijgen van griep na het halen van griepprik wordt echter wel verkleind. Ook zijn veelal de symptomen van griep minder, dan wanneer je geen griepprik hebt gehaald.

Mede omdat de griepvirussen continu van ‘DNA’ veranderen, kun je jaarlijks weer besmet worden. Om die reden wordt de griepprik ook jaarlijks aangepast aan de heersende griepvirussen om de kans zoveel mogelijk te verkleinen. Of er daadwerkelijk ooit een griepvaccin tegen alle soorten griep komt, zal in de toekomst moeten blijken.

Share