Hogere dosis griepvaccin helpt 65-plusser

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het vaccineren van 65-plussers met een hoge dosis griepvaccin efficiënt is. De hogere dosis in het griepvaccin blijkt 24 procent efficiënter dan wanneer 65-plussers een normale dosis krijgen. Dit valt te lezen op de website van ziekenhuis.nl. Opmerkelijk, aangezien het griepvaccin de laatste maanden voortdurend in het nieuws is en de griepprik niet optimaal zou werken. Ondanks de berichtgeving spreken veel gezondheidsorganisaties de berichtgeving dat het griepvaccin niet optimaal werkt tegen. De griepprik verkleint de kans op het krijgen van de griep aanzienlijk, aldus de organisaties.

Onderzoek

Aan het Amerikaanse onderzoek deden in totaal 32.000 personen mee. Deze personen werden in de griepseizoenen tussen 2011 en 2013 continu gevolgd. De effectiviteit werd getest aan de hand van diverse doseringen. Hieruit bleek dat 65-plussers die een hogere dosis griepvaccin kregen veel beter beschermt waren. Ook de kans op complicaties was veel kleiner met een hogere dosis. De kans op longproblemen en hartproblemen nam af en het aantal personen dat opgenomen moest worden in het ziekenhuis daalde fors. Een hogere dosis griepvaccin verkleint dus niet alleen de kans op het krijgen van de griep, maar verkleint ook de impact van de griep.

Fluzone

Het griepvaccin met de hogere dosis wordt Fluzone genoemd. Het wordt geproduceerd door Sanofi Pasteur, een farmaceut. Het griepvaccin bevat vier keer zo veel antigenen als het vaccin wat als standaard wordt gezien. Op de Nederlandse markt is het griepvaccin Fluzone nog niet op de markt. Verwacht wordt dat dit binnen enkele maanden wel anders is. Het griepvaccin blijkt namelijk uiterst effectief tegen de griep voor 65-plussers.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *