Ik heb de griep! Feiten en fabels

Ik heb de griep, maar wat nu? Er zijn veel onwaarheden de wereld in geholpen wat betreft de griep. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen tijdens het griepseizoen zichzelf afvragen: ik heb de griep, maar wat moet ik nu wel en wat moet ik nu juist niet doen? Om de vloer aan te vegen met de onwaarheden, ofwel fabels, staan hieronder enkele stellingen. De stellingen worden vaak aangenomen of als vraag gesteld. Wat is waar en wat is onzin, want ik heb de griep!

Hoe zieker, des te sneller zullen zij andere besmetten

Dat is niet waar. Sterker nog, alvorens iemand ziek wordt is hij of zij nog vele malen besmettelijker. De mate van besmettelijkheid heeft meer te maken met de mate van sociale contacten. Zoals op de website valt te lezen bestaat er altijd een kans om griep te krijgen. Ongeacht de maatregelen. Het is alleen mogelijk om griep te voorkomen, door jezelf te isoleren. Aangezien dat niet te doen is, loopt iedereen een kans om griep te krijgen. Na besmetting vertonen mensen niet direct symptomen van griep. Het influenzavirus kan hier wel drie tot vijf dagen over doen. In die eerste dagen is de besmettelijkheid het hoogst.

Nadat je eenmaal griep hebt gehad, kun je dit niet nog een keer krijgen

Helaas, is dit niet waar. Het influenza virus is verantwoordelijk voor de griep. Dit virus is er in diverse varianten en verschilt per seizoen. Vrijwel ieder jaar zijn er weer andere heersende griepvirussen. Deze varianten muteren continu, waardoor het lichaam geen antistoffen aan kunnen maken die voor immuniteit zorgen. Nadat iemand griep heeft gekregen kan hij of zij dus weer griep krijgen. ‘Ik heb de griep dus niet eenmalig’, zal je nu wel denken. Helaas is dat niet het geval.

Ik heb de griep sneller in de winter, dan in de zomer

Ik heb de griep sneller in de winter! Dat is wat veel mensen roepen. Dat is terecht. De kans is inderdaad groter om griep op te lopen in de winter, dan in de zomer. Veel mensen leggen hierbij de schuld bij het immuunsysteem. Dat is niet de hoofdreden. Het influenzavirus verspreidt zich door middel van kleine druppeltjes. Deze druppeltjes komen vrij door te hoesten of te niezen. Verspreiding vindt om die reden vaak plaats in druk bezochte ruimtes, waar mensen dicht bij elkaar zitten. Bovendien worden in de winter dergelijke ruimtes minder goed geventileerd vanwege de kou buiten. Het virus kan zich eenvoudiger verspreiden bij lage temperaturen en een droge lucht. Aan de andere kant blijft een handdruk of het aanraken van een besmette deurklink ook uiterst risicovol. Hygiëne blijft daarom een belangrijke maatregel om de kans op griep te verkleinen.

Griep verspreidt zich door in iemands gezicht te niezen of hoesten

Dat klopt. Echter is de kans op het krijgen van griep ook aanwezig, wanneer iemand in zijn handen heeft gehoest of geniest en vervolgens een handdruk uitdeelt. De virussen zitten namelijk volop op de handen, waardoor het virus ook bij iemand anders terecht kan komen. Deurklinken, een toetsenbord, de smartphone, een kraan of het koffieautomaat zijn ook een bron van bacteriën. Denk daarom ook aan de hygiëne en hoest of nies bij voorkeur niet in de binnenkant van de handen. Ook een raam openzetten is een goede tip.

De griepprik voorkomt griep voor 100%

Ik heb de griep ondanks dat ik de griepprik heb gehaald. Kan dat? Ja! De griepprik verkleint de kans op het krijgen van griep. Maar helaas blijft het mogelijk om griep te krijgen. Het griepvaccin beschermt tegen diverse griepvirussen. Ieder jaar wordt de griepprik samengesteld op basis van de op dat moment heersende griepvirussen. Omdat de griepvirussen continu muteren is het mogelijk om toch griep te krijgen. Daarnaast verkleint het ook nog eens de kans op complicaties. Het is dan ook zeer aan te raden voor personen die vallen binnen de risicogroepen. Ook de symptomen en hevigheid van de griep wordt meer beperkt. Het halen van de griepprik is dan ook uiterst geschikt en wordt al jaren aangeraden door onder meer het RIVM en de gezondheidszorg.

De griepprik is alleen voor oude mensen

Het staat vast dat ouderen er baat bij hebben om de griepprik te gaan halen. Personen boven de 60 jaar krijgen ieder jaar sowieso een uitnodiging om de griepprik te gaan halen. Echter krijgen in totaal 5 miljoen personen jaarlijks een oproep. Dit zijn onder meer de 60 plussers. Tot deze grote groep behoren echter meer risicogroepen. Zoals ziekenhuispersoneel of andere werknemers in de verzorging. Maar ook personen met een chronische ziekte aan de longen, diabetespatiënten, hart- en vaatziekten en alle andere mensen met een verminderde weerstand krijgen een oproep. Het RIVM en de gezondheidszorg verplichten deze personen niets, maar raden het de mensen die een uitnodiging ontvangen wel aan.

Griep is dodelijk

‘Ik heb de griep, maar ik ga niet dood!’ In 99% van de gevallen is dat correct. Echter is het wel degelijk mogelijk om aan de gevolgen van griep te overlijden. Jaarlijks overlijden circa 200 tot 2000 personen aan de gevolgen van griep. Doordat het immuunsysteem is verzwakt kunnen er complicaties optreden. Hierbij valt te denken aan een longontsteking of een andere infectie. Met name oudere mensen of mensen met chronische longziekten lopen een groot gevaar. Ouderen worden bijvoorbeeld veel sneller en vaker opgenomen in het ziekenhuis dan ‘gezonde’ mensen met griep. Of je nu geen griepprik hebt gehaald of wel, het risico op overlijden blijft aanwezig voor risicogroepen.

Door een wond, kun je griep krijgen!

Onzin. Een wond kan niet leiden tot de griep. Er zijn mensen die beweren griep te hebben opgelopen door bijvoorbeeld een schaafwond. Ondanks dat een schaafwond wel kan leiden tot een ontsteking. Is de kan op een griep niet aan de orde.

Ik heb de griep! Maar hoe beter de weerstand, des te sneller ben ik weer op de been

Ondanks veel berichten is er geen daadkrachtig medicijn tegen griep. In veel gevallen zit er dan ook niets op dan ziek op bed blijven liggen. Het is inderdaad waar dat een betere weerstand de herstelperiode verkort. Indien je de griep hebt opgelopen moet het lichaam afweercellen en antistoffen aanmaken om het griepvirus te verdrijven. Dit proces valt of staat met een goede afweer. Een goede afweer is afhankelijk van vitamine, goede nachtrust, geen stress, voldoende drinken en voldoende bewegen.

Ik heb de griep, maar een warme groc helpt

Een groc is een mix van rum of cognac met heet water, honing en citroen. Het is een mix waarbij mensen zweren dat het helpt. Echter helpt het echt niet tegen de griep. Ook niet tegen een harde opgezette buik, zoals veel mensen zeggen. Warme groc helpt wel om de lichaamstemperatuur wat te verlichten. Dat komt door de alcohol in de warme groc. Het drinken van thee en water is hoogstwaarschijnlijk net zo goed, al dan niet beter dan een warme groc. Bij koorts gaat namelijk veel vocht verloren, waardoor veel zouten en suikers het lichaam verlaten. Het is dan ook belangrijk voldoende water te drinken om uitdroging sowieso te voorkomen. Ook paracetamol kan de koorts verlichten. Hoestdrank en een neusspray kunnen ook verlichting bieden.

HELP IK HEB DE GRIEP! Blijf er vooral niet te lang meelopen!!

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *