Kans pandemie als Spaanse griep groter dan gedacht

De kans op een pandemie zoals de Spaanse griep in 1918 is groter dan vooraf werd gedacht. Onderzoekers ontdekte dat de middelen voor een dergelijke pandemie in de natuur aanwezig zijn.

Onderzoeker Yoshihiro Kawaoka van de universiteit van Wisconsin ontdekte overeenkomstige virussen in de geven van wilde eenden. De virussen, bestaande uit meerdere genen, in de eenden hadden overeenkomstige genen met de genen van de Spaanse griep. In 1918 veroorzaakte de Spaanse griep een pandemie, waardoor uiteindelijk miljoenen mensen overleden. Volgens de onderzoekers van de universiteit toont het aan dat de natuur de potentie heeft om een soortgelijke pandemie te veroorzaken.

De acht genen tot Spaanse griep

De onderzoekers toetste het virus door de acht genen samen te voegen, waardoor het overeen kwam met het virus dat de Spaanse griep veroorzaakten. Het virus werd getoetst onder muizen en fretten. Opmerkelijk genoeg werden meer dieren ziek dan bij een vogelgriepvirus, maar minder dan het Spaanse griep virus van 1918. Het virus met de acht genen was wel iets anders dan het virus van 1918. Drie procent van de aminozuren waar de eiwitten van het virus uit bestaan was, namelijk anders.

Wanneer gevaarlijk?

Een virus is pas gevaarlijk wanneer het van mens op mens of van dier op dier kan worden overgedragen, zoals bij de Spaanse griep. Uit het onderzoek bleek dat dit mogelijk was, wanneer er zeven mutaties in drie genen plaats zouden vinden. De genen die werden gebruikt waren nog wel steeds in de natuur te vinden. Het blijkt dus dat de ingrediënten voor een dodelijk en besmettelijk virus in de natuur aanwezig zijn. Wanneer de ingrediënten gebundeld worden kan dit dus mogelijk leiden tot een overeenkomstige pandemie.

Griepvaccin

De dieren die waren besmet met het griepvirus reageerde wel op het griepvaccin H1N1 van 2009. De vaccins die op dit moment aanwezig zijn beschermen ons dus tegen een mogelijke pandemie, althans tot noch toe. Ook het antiviraal middel oseltamivir blijkt het ontwikkelde virus terug te drinken.

Kritiek op onderzoek

Ondanks dat het onderzoek veel nieuwe informatie heeft opgeleverd, zijn er ook veel criticasters te vinden. De criticasters vinden het niet verstandig een dergelijke virus te ontwikkelen, uit angst dat het daadwerkelijk de buitenwereld bereikt. De onderzoekers geven aan goed te hebben gelet op de veiligheid en hebben hiervoor special ontwikkelde ruimtes gebruikt.

Door het onderzoek zijn volgens de onderzoekers wel de risico’s van de hedendaagse vogelgriepvirussen te staven. Ook konden ze de noodzakelijke veranderingen bestuderen om een vogelgriepvirus te evolueren tot een virus zoals de Spaanse griep.

Bron: scientias

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *