Een kleine griepepidemie in Nederland dit jaar

Er is in Nederland toch sprake van een kleine griepepidemie, ondanks het zachte weer. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt toch dat er sprake was van een griepepidemie in Nederland dit jaar.

Kleine griepepidemie

De kleine griepepidemie vond plaats in de vierde tot elfde week van dit jaar, waarna de epidemie weer afzwakte. Ook op dit moment is er bijna sprake van een griepepidemie, maar dit is een kleine epidemie volgens de onderzoekers. Met name kinderen jonger dan vier jaar blijken de laatste weken veel last te hebben van symptomen griep.

Wanneer sprake van epidemie?

Een griepepidemie is pas een epidemie, indien er twee weken lang meer dan 51 personen op de 100.000 inwoners last hebben van griep. Afgelopen jaar was er in Nederland sprake van een grote griepgolf, maar dat valt dit jaar enorm mee. Met name het zachte weer in de winter zou een grote rol spelen. Zo waren de wintermaanden in Nederland mild, waardoor het immuunsysteem niet echt op de proef werd gesteld en bacteriën en virussen niet snel konden zorgen voor griepverschijnselen.

Een griepgolf is in Nederland nog steeds mogelijk, maar mede door het zachte weer is de verwachting dat een grote griepgolf dit jaar uitblijft. In het volgende kwartaal zal het NIVEL weer nieuwe cijfers publiceren, waaruit zal blijken of de verwachting aan de werkelijkheid zal voldoen.

De griep wordt in Nederland door het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, ofwel NIVEL, bijgehouden. Dit doet de organisatie middels een representatieve groep huisartsen verspreid over het hele land. Huisartsen geven aan het NIVEL door hoeveel patiënten zij hebben gezien met de griep, waar vervolgens het NIVEL de berekening maakt per 100.000 inwoners in Nederland.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *