Krentenbaard, wat is dat?

Krentenbaard ook wel bekend onder de naam kinderzeer is een erg vervelende aandoening. Bij krentenbaard heb je een huidinfectie opgelopen. In de meeste gevallen wordt deze infectie veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie bevindt zich in de slijmvliezen en is aanwezig op de huid. Zodra de bacterie toxinen uitscheidt kan de huid geïnfecteerd raken. Het eerste gevolg van de besmetting is huiduitslag.

De symptomen van krentenbaard

Gemiddeld 1 tot 3 dagen na besmetting is huiduitslag het eerste wat opvalt. Deze begint in de meeste gevallen op het gezicht of rondom de hals en spreid zich verder uit over het lichaam. Bij sommige mensen blijft de huiduitslag beperkt tot het gezicht. Met de dagen mee zal de huiduitslag veranderen. Zo kunnen er bultjes en blaasjes gevuld met pus ontstaan. Je krijgt dan ook erg de drang om te krabben, maar doe dit niet! Bij het krabben vertraag je het genezingsproces en bevorder je besmetting voor jezelf en anderen.

Andere symptomen bij krentenbaard zijn er niet echt. Je zult je misschien wat vermoeider voelen, maar meer niet. Dit is natuurlijk verschillend per persoon.

De behandeling

Voor de behandeling van krentenbaard zal je huisarts een antibioticakuur uitschrijven. Het is belangrijk dat je een antibioticakuur altijd afmaakt ook al zijn de verschijnselen verdwenen. Achtergebleven bacteriën kunnen namelijk voor een nieuwe infectie zorgen. Verder kun je ook zelf maatregelen nemen om genezing te versnellen en de verschijnselen te verlichten. Een goed voorbeeld daarvan is het gebruik van zinkzalf. Deze kun je smeren op de blaasjes waarna ze sneller zullen indrogen. Hierdoor verdwijnt ook de drang om te jeuken.

Mogelijke complicaties bij krentenbaard

In de meeste gevallen geneest krentenbaard zonder problemen, maar er zijn een aantal mogelijke complicaties. Zo kan krentenbaard een nierontsteking als gevolg hebben. Dit risico is het grootst bij kinderen van 2 tot 6 jaar, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen met een chronische ziekte.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *