Langste griep van afgelopen 25 jaar

Vrijdag 22 november maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend dat tussen 2012 en 2013 de langstdurende griepgolf van de laatste 25 jaar heeft plaatsgevonden. Dit maakte het Rijksinstituut bekend in de jaarreportage die vrijdag werd gepubliceerd. De langste griep van de laatste 25 jaar vond plaats tussen  eind 2012 en begin 2013.

Langste griep

De langste griep, ofwel epidemie, tussen 2012 en 2013 duurde achttien weken en kende vier griepvirussen, namelijk twee soorten influenza type A virussen en twee soorten influenza type B virussen. De griepgolf heeft duizenden mensen het leven gekost en het aantal lag per week soms honderden sterfgevallen hoger dan werd verwacht. Influenza is het virus dat ervoor zorgt dat mensen ziek worden. Er zijn verschillende soorten influenza in de wereld.

Toch is het niet met zekerheid vast te stellen hoeveel mensen daadwerkelijk zijn overleden aan de griepgolf. Dit komt doordat bij veel overledenen de doodsoorzaak niet wordt onderzocht. Volgens het rapport kan het aantal langdurig verhoogde sterftegevallen voor een groot deel worden toegeschreven aan de griep, met influenza type A en B als belangrijkste virus.

Hoeveelheid overledenen

De hoeveelheid overledenen schommelt per week rond de 2500 gevallen, met een dal van 2250 in november en een piek van 2750 in april, maar tijdens de epidemie was de piek 3250. Tijdens het griepseizoen duurde de piek korter en lag deze rond de 3000 sterfgevallen.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *