De Mexicaanse griep, ofwel H1N1, wordt ook wel varkensgriep genoemd. In 2009 verwierf de griep grote naamsbekendheid vanwege een pandemie. De pandemie begon in Mexico, vandaar ook de naam van het griepvirus. Elk jaar weer worden er nog steeds mensen getroffen door de Mexicaanse griep. Van alle mensen die griep krijgen is zo’n 33% met de Mexicaanse griep besmet. Als je zelf ook griep hebt is het best lastig om te achterhalen of het “gewone buikgriep” is of echt de Mexicaanse griep. Laten we eens kijken naar de symptomen die optreden bij de Mexicaanse griep.

  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Hoofdpijn
  • Rillingen
  • Hoesten
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Koorts
  • In sommige gevallen braken
  • In sommige gevallen diarree

Als we kijken naar de statistieken dan heeft meer dan 90% van de mensen met Mexicaanse griep last van koorts en hoesten. Meer dan 60% heeft keelpijn en een kwart van de mensen heeft diarree of moet overgeven.

Gevaar van Mexicaanse griep

Mexicaanse griep gaat normaal gesproken vanzelf weer over, net als buikgriep eigenlijk. Toch kan het virus ook gevaarlijk zijn, vooral voor bepaalde doelgroepen. Vooral ouderen, mensen met hartproblemen, longproblemen en diabetes hebben een grotere kans op zogenaamde complicaties. Het grootste risico is de ontwikkeling van een longontsteking, dit kan in de ergste gevallen tot de dood leiden. Overigens hebben zwangere vrouwen, jonge kinderen en patiënten met immuun problemen ook een hoger risico op complicaties.

Raadpleeg een arts bij twijfel

Als je ook tot de doelgroep behoort die een verhoogd risico heeft op complicaties kun je in geval van ziekte het beste je huisarts raadplegen. Deze zal bekijken of je echt last hebt van de Mexicaanse griep of dat er sprake is van een ander virus. Ook wordt er gekeken naar eventuele behandelmethodes die worden aangevuld met medicijnen. Wij hopen dat je snel weer helemaal beter wordt!

Zelf behandelen

Als je geen zin hebt om naar de huisarts te gaan, is er dan een mogelijkheid om zelf de Mexicaanse griep te behandelen? Het natuurlijke middel Sambucol helpt je om sneller beter te worden, daar is onderzoek naar gedaan. Naast dit middel kun je ook kiezen voor vitamine C, AirVital en Kan Jang. Verder kun je niet heel veel doen tijdens de ziekte, het is een kwestie van uitzieken. Het is wel belangrijk om gezond te blijven eten, ook tijdens de ziekteperiode. Zorg ervoor dat je voldoende mineralen en vitaminen tot je neemt.

Voorkomen

Is er een manier op de Mexicaanse griep te voorkomen? Dat lukt natuurlijk nooit 100%, maar er zijn wel een aantal manieren om de kans op besmetting te verkleinen. Allereerst kun je kritisch kijken naar je levensstijl. Krijg je voldoende vitaminen binnen en eet je voldoende groenten en fruit? Iemand die fit is, is minder vatbaar voor ziektes, waaronder ook de Mexicaanse griep.
Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de griepprik te nemen. Als je vaak last hebt van griep en je valt in de risicodoelgroep, dan kan het geen kwaad om de jaarlijkse griepprik op te halen. Als je den griepprik hebt gekregen is de kans op het krijgen van de Mexicaanse griep niet helemaal weg, je kunt de griep toch nog krijgen. De kans hierop is echter een stuk kleiner. Krijg je de griep wel, dan verloopt deze wel minder heftig.

Share