We hebben er allemaal wel eens last van, vervelende neusverkoudheid. Het is totaal niet prettig om een neusverkoudheid te hebben. Als het bij één keer per jaar blijft valt het natuurlijk me, maar er zijn mensen die er meerdere keren per jaar aan moeten geloven. De verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus veroorzaakt een vervelende ontsteking in de buurt van het slijmvlies van je neus. Ook de bijholtes kunnen ontstoken raken als je een neusverkoudheid oploopt. Als je een dergelijk virus oploopt dan duurt het 3 tot 5 dagen voordat je er weer vanaf bent.

Symptomen

Laten we eens kijken naar de symptomen van een neusverkoudheid, waar krijg je allemaal mee te maken? In de beginfase loopt er vaak helder vocht uit je neus. Al snel wordt de vocht dikker en komt er slijm uit je neus. Daarnaast kun je last krijgen van een verstopte neus en hoesten. Als klap op de vuurpijl kun je ook last hebben van een gevoel van koorts.

Wanner moet ik naar de dokter?

Als je last hebt van een neusverkoudheid is het normaal gesproken niet nodig om een arts te raadplegen. In sommige gevallen is het echter wel beter om even contact op te nemen met je huisarts. Doe dit als je last hebt van één van de onderstaande zaken.

  • Als de klachten langer dan 2 weken aanhouden
  • De genoemde symptomen in combinatie met oorpijn
  • Als je astma, bronchitis, een nierziekte of een hartkwaal hebt
  • Bij langer dan 5 dagen koorts
  • Bij benauwdheid in combinatie met slijm
  • Bij een stijve nek in combinatie met overgeven
  • Als je langer dan 5 dagen pijn hebt tijdens het kauwen, in de bovenkaak of kiespijn

Met kinderen moet je nog extra voorzichtiger zijn. Raadpleeg de huisarts als je kind na 3 dagen nog steeds koorts heeft of als de temperatuur boven de 40 graden Celsius uitkomt.

Neusspray tegen neusverkoudheid

U kunt bij neusverkoudheid gebruik maken van een neusspray. De neusspray zorgt ervoor dat het snot in de verstopte neus los komt, waardoor u uiteindelijk beter kunt ademhalen.

Voor kinden vanaf 2 jaar en volwassenen kunt u gebruik maken van xylometazoline. Dit medicijn is te verkrijgen als neusspray of als neusdruppels en laat het neusslijmvlies slinken. Het geneest de neusverkoudheid niet zozeer, maar vermindert de zwelling tijdelijk.

Vraag uw apotheker om advies over een product dat geschikt is voor kinderen jonger dan twee jaar. Zoutoplossing neusspray is een veel voorgeschreven middel voor kinderen jonger dan twee jaar en is een gezondheidsproduct.

De neusspray koopt u gemakkelijk online op De Online Drogist

Lees voor gebruik van het medicijn altijd eerst de bijsluiter!

Huisarts

Voor een neusverkoudheid is het niet nodig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Twijfelt u toch of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of apotheker.

Tips

Baby’s met een verstopte neus, neusverkoudheid, kunnen moeite ondervinden bij het drinken. Een neusspray met zoutoplossing is een gezondheidsproduct en zorgt voor reiniging van de neus, waardoor de baby vrijer kan ademhalen en makkelijker kan drinken.

Het gebruik van een neusspray of neusdruppels met xylometazoline mag niet langer dat één week achtereen worden gebruikt. Het kan leiden tot blijvende schade in de neus en het is daarnaast mogelijk verslaafd te raken aan het gebruik van een neusspray of neusdruppels met de werkzame stof xylometazoline.

De neusspray bereikt in tegenstelling tot de neusdruppels ook de bijholten in de neus. En verspreid de oplossing met een neusspray zich over een groter oppervlak in de neus dan neusdruppels. Tevens blijft de oplossing met een neusspray langer in de neus dan bij neusdruppels.

Snuiten

Snuit voor gebruik van een neusspray of neusdruppels altijd eerst goed de neus. Veel snuiten en snuiten met kracht geeft prikkels aan het slijmvlies en zorgt ervoor dat besmet slijm in de oren en holten in het voorhoofd kan komen. Het is daarom raadzaam de neus niet te vaak en te krachtig te snuiten en nog beter is het om de neus niet te snuiten, maar op te halen.

Share