Nieuw griepvirus bij pinguïns ontdekt

Woensdag 7 mei is door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt dat een nieuw griepvirus is ontdekt. Het gaat om het virus H11N2 en werd ontdekt op Antarctica bij pinguïns. De pinguïns die besmet blijken te zijn met het nieuwe soort vogelgriep komen voor in het Zuidpoolgebied.

Woensdag publiceerde een onderzoekscentrum van het WHO, ofwel Wereldgezondheidsorganisatie, een artikel met daarin de ontdekking van een nieuw griepvirus. De publicatie werd in het Australische Melbourne onthuld in bijzijn van diverse onderzoeksteams.

Het nieuwe soort vogelgriep werd ontdekt bij de pinguïnsoort Adéliepinguïns op Antarctica. Hoogstwaarschijnlijk zijn de pinguïns besmet door trekvogels. Het virus H11N2 is nog nooit eerder ontdekt en is op dit moment nog niet gevaarlijk. Echter bestaat de kans dat de trekvogels het virus verspreiden, doordat ze regelmatig grote afstanden afleggen in de winterse en zomerse periode.

Een woordvoerder van het onderzoekscentrum WHO verklaarde dat het nieuw griepvirus dat is ontdekt anders is dan andere vogelgriepsoorten. Diverse onderzoekscentrum zijn gestart met verder onderzoek om het nieuwe soort vogelgriep te onderzoeken. Nieuwe resultaten van het onderzoek zullen nog dit jaar bekend worden gemaakt, volgens de woordvoerder.

Nederland

Ook dit jaar zijn in Nederland diverse vogelgriepsoorten vastgesteld. Met name boerderijen en pluimveehouders zijn vaak de dupe van de griep. Zo werd onlangs vogelgriep ontdekt in Flevoland en Gelderland. Veelal wordt direct na constatering een vervoersverbod rondom de regio waar de griep is ontdekt ingesteld. Daarnaast worden doorgaans de besmette dieren en dieren in het zelfde bedrijf direct geslacht. De griepvirussen die onlangs in Flevoland en Gelderland zijn ontdekt zijn niet schadelijk voor de mens, maar kan wel muteren tot een dodelijk virus voor het pluimvee. Het virus dat in de eerder genoemde streken is ontdekt, wordt het vogelgriepvirus H5 genoemd.

Het vogelgriepvirus H5 is in tegenstelling tot een aantal andere soorten vogelgriepvirussen niet dodelijk voor de mens. Gemuteerde virussen als H7N9 is dat bijvoorbeeld wel.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *