Paracetamol en/of neusspray

In geval van oorpijn kunnen volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar de pijn onderdrukken door gebruik te maken van paracetamol en een neusspray met de werkzame stof xylometazoline. De neus en de oren staan met elkaar in verbinding. Door de druk van de neus weg te halen, is de kans groot dat de oorpijn afneemt. Paracetamol heeft een pijnstillende werking en zorgt ervoor dat de oorpijn minder wordt. Een paracetamol geneest de oorpijn niet, maar maakt de klachten minder.
Lees voor gebruik van de medicijnen altijd eerst de bijsluiter en ga of bel voor eventuele vragen naar uw apotheker!

In geval van hevige oorpijn of bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met uw arts. De arts kan u veelal adviseren wat te doen en is ook ’s nachts veelal bereikbaar. Oorpijn lijkt veelal heviger te worden wanneer u wilt slapen. Dit komt door de liggende positie en omdat rust om u heen ervoor zorgt dat u in slaap valt. Door de oorpijn krijgt u echter de rust niet en kunt u dus maar moeilijk in slaap komen. Om die reden wordt de oorpijn ook veelal pas in de avond opgemerkt.

Huisarts

Indien uw kind jonger dan 2 jaar last heeft van oorpijn, moet u direct contact opnemen met uw huisarts.
Ook wanneer er bij kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen na 3 dagen gebruik van een neusspray geen herstel zichtbaar is of de pijn in de oren toeneemt moet u contact opnemen.

Indien u of uw kind (bij kinderen pas boven de 40 graden Celsius koorts) last heeft van zowel koorts als oorpijn moet u direct contact opnemen met uw arts of apotheker.

Tips bij oorpijn

Pijn in de oor kan ontstaan door keelpijn die uitstraalt naar het oor.
Ook een verstopte neus kan oorpijn of een verstopt oor veroorzaken. Door gebruik te maken van een neusspray met de werkzame stof xylometazoline zal het slijmvlies van de neus en de Eustachius buis slinken. Hierdoor kan het vocht bij de oren afvloeien, wat de oorpijn en het gevoel van een verstopt oor zal verlichten.

Share