Pijnstillers tegen griep geen succes

Pijnstillers tegen griep blijkt uit onderzoek geen groot succes. Pijnstillers als paracetamol en aspirine blijken nadelige gevolgen te hebben. Het gebruik van pijnstillers tegen griep verlengt de duur van de infectie. Hierdoor treedt er meer verspreiding van griep en symptomen griep op. Onderzoekers beweren zelfs dat het gebruik van pijnstillers tegen griep heeft geleid tot meer doden.

De onderzoekers baseerden bovenstaande bevindingen op basis van een dierstudie uit 1982. De wetenschappers komen uit Canada en zijn van de McMaster University. De studie uit 1982 onderzocht de griep op fretten. De dieren bleken meer vatbaar te zijn voor griepvirussen, indien de temperatuur van het lichaam door middel van pijnstillers werd verlaagd. Op basis van deze gegevens maakte de onderzoekers een schatting.

Meer griepdoden

In Amerika zouden pijnstillers tegen griep leiden tot een significante toename van het aantal griepgevallen. Volgens de onderzoekers een toename van circa 5%. In Amerika overlijden jaarlijks circa 41.000 personen aan de gevolgen van griep. In veel gevallen gaat het om oudere personen, die reeds tot de risicogroepen behoren. De pijnstillers tegen griep zouden dus jaarlijks tot circa 2500 extra griepdoden leiden in Amerika.

Pijnstillers tegen griep

De koorts die optreedt bij griep is een natuurlijke lichaamsreactie en is noodzakelijk voor het lichaam om de virussen te bestrijden. De pijnstillers tegen griep verlagen dan wel de symptomen griep, zoals koorts, keelpijn en hoofdpijn. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor een langere griepperiode en jaarlijks meer doden, aldus de onderzoekers uit Canada.

In feite is het gebruik van pijnstillers dus niet slecht voor de persoon zelf, maar de kans dat iemand rondom de geïnfecteerde besmet raakt is groter. Hoe meer mensen besmet raken, des te groter is de kans op griepdoden. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen aspirine en paracetamol zullen blijven gebruiken. Pijnstillers tegen griep verlichten tenslotte de vervelende klachten en symptomen van de griep.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *