Slaapziekte na inenting tegen Mexicaanse griep

Na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep zouden acht kinderen zijn getroffen door de slaapziekte narcolepsie. Onder acht Nederlandse kinderen zouden zich zeven peuters bevinden. Dit opmerkelijke bericht is gebleken uit meldingen aan het Bijwerkingen Centrum Lareb te Den Bosch.

De onbedwingbare slaapaanvallen, die worden veroorzaakt door de slaapziekte narcolepsie, is een stoornis in de slaap of waak. Uit de meldingen is volgens Lareb gebleken dat de ziekte bij vier kinderen is ontstaan door inenting met het griepvaccin. Voor de overige kinderen lijkt het onwaarschijnlijk dat de aandoening narcolepsie is veroorzaakt door de vaccinatie. Volgens Lareb hadden de overige kinderen die leiden aan de slaapziekte, namelijk al symptomen voor de vaccinatie werd toegediend.

Mexicaanse griep

Na uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 werden veel kinderen op jonge leeftijd gevaccineerd tegen de ziekte. Uit onderzoek bleek na drie jaar dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep verband hield met het ontstaan van de chronische slaapziekte narcolepsie.

Narcolepsie

Narcolepsie komt na vaccinatie vaker voor in Scandinavische landen. Bij narcolepsie kan de patiënt, ondanks voldoende nachtrust, overdag de onbedwingbare slaapaanvallen haast niet weerstaan. De patiënt valt ineens in slaap of kan zich nauwelijks verzetten tegen het in slaap vallen. De dagelijkse slaapaanvallen zijn een drama voor de patiënt en kan daarom op ieder moment van de dag in slaap vallen, zonder dat de patiënt hier zich tegen verzetten. Niet alleen is het vervelend, het kan ook erg gevaarlijk zijn, wanneer de patiënt zich bijvoorbeeld in het verkeer begeeft. Ook voor kinderen, die veelal op de fiets naar school gaan en of buiten aan het spelen zijn is de aandoening meer dan vervelend.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *