Heb je weleens gehoord van de Spaanse griep? Deze griep heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen zijn overleden tussen 1918 en 1919. De schattingen gaan uit van 20 – 100 miljoen mensen (wereldwijd). De Spaanse griep viel samen met de Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de oorlog keerden de soldaten weer terug naar huis, waar ze met grote feesten werden onthaald. Honderden en duizenden mensen kwamen bij elkaar, het virus werd hierdoor enorm snel verspreid.

Ondanks dat de Spaanse griep aan miljoenen mensen het leven kostte, is het lang niet voor iedereen duidelijk wat de Spaanse griep nu precies is. Waarschijnlijk is het weleens naar voren gekomen tijdens een les geschiedenis op de middelbare school, maar voor veel mensen is dat toch al even geleden. Om het geheugen weer op te frissen zal hieronder kort uitleg worden gegeven wat betreft de Spaanse griep.

De naam Spaanse griep

Waarom wordt deze griep de “Spaanse griep” genoemd? Dat is niet omdat de griep voor het eerst in Spanje opdook. Het lijkt er namelijk op dat de Verenigde Staten de boosdoener is, daar waren de eerste patiënten te betreuren. De eerste patiënten bevonden zich op Fort Funston, een militaire basis in Kansas. Toen de besmette militairen richting Europa vertrokken om te gaan vechten werd de Spaanse griep snel verspreid.
Spanje was echter een land dat niet meedeed aan de Eerste Wereldoorlog, het was neutraal. Spanje was het land dat zorgde voor de informatievoorziening over de Spaanse griep, vandaar dat de griep zo is genoemd.

Wie waren extra kwetsbaar?

Welke groepen hadden een verhoogde kans op de Spaanse griep? De risicogroepen zijn eigenlijk hetzelfde als bij gewone buikgriep. Het waren voornamelijk jongere kinderen en ouderen die meer kans hadden op de Spaanse griep. Jonge kinderen werden in de meeste gevallen besmet door hun moeder, door de borstvoeding die ze kregen. De meeste doden vielen echter onder de ouderen, veel van hen hebben de Spaanse griep niet overleefd.

Veel doden

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er enorm veel mensen overleden door de Spaanse griep. Wereldwijd worden er zelfs getallen tot 100 miljoen genoemd. Als we kijken naar Nederland, dan zijn alleen in ons land al meer dan 20.000 slachtoffers te betreuren. Dit zijn slachtoffers die direct door de griep zijn overleden. Er is echter ook nog een groep die complicaties hebben gekregen, veelal een longontsteking. Deze groep betreft zo’n 40.000 mensen. Als deze groep ook meegenomen wordt in het aantal slachtoffers dan komen we dus op 60.000 mensen ongeveer. Kortom, een groot aantal mensen die direct en indirect aan de Spaanse griep overleden is.

Share