Sporten helpt griep voorkomen

De kans dat je griep krijgt is kleiner, indien je minimaal 2,5 uur per week intensief beweegt. Dat publiceerde Gezondheidnet onlangs op basis van een onderzoek door de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Griep voorkomen zou dus mogelijk zijn, indien je voldoende zou sporten. Maar klopt dit?

Griep voorkomen?

Aan het online jaarlijks onderzoek naar griep van de London School deden een kleine 5000 mensen mee. Bij het onderzoek moesten de mensen bij aanmelding aangeven of ze griepprik hadden gehaald, of ze vaak in de buurt van kinderen zijn en hoeveel uur ze per week sporten. Ook hun leeftijd was een vereiste voor het invullen van de enquête.
Nadat de aanmelding compleet was moesten ondervraagden wekelijks online aangeven hoe ze zich voelde en of ze griepverschijnselen hadden. Al snel bleek dat weinig bewegen niet hielp, maar intensief sporten wel. De onderzoekers concludeerde dat honderd op duizend griepgevallen voorkomen kan worden door intensief te sporten. Sporten helpt dus griep voorkomen.

Vorig jaar

Uit het onderzoek bleek dat maar 4,7 procent van de mensen griepverschijnselen had. Dit was vorig jaar nog 6 procent. Met name het weer speelt hierin een belangrijke rol volgens de onderzoekers.

Veel mensen hebben de griep kunnen ontwijken, ondanks dat je altijd de griep kan oplopen. Door het weer is het fijner en makkelijker om naar buiten te gaan voor bijvoorbeeld een wandeling. Hierdoor is het eenvoudiger om fit te worden en loop je minder kans op besmetting als verkoudheid.

De kans om griep te krijgen blijft aanwezig, maar volgens de onderzoek helpt sporten om de kans op griep te verkleinen. Griep voorkomen is dus eigenlijk niet te doen, maar de kans om griep te verkleinen is zeker een mogelijkheid. Gezond eten en sporten zijn in ieder geval maatregelen om de kans op griep te verkleinen. Het volledig voorkomen van griep lijkt ondoenlijk.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *