‘Sporten met griep is gevaarlijk’

Sporten met griep is gevaarlijk. Dat valt te lezen op de pagina sportzorg.nl. Het afweersysteem is fors verzwakt door de griep. Het lichaam moet alle energiebronnen aanboren om zich te weren tegen de griepvirussen. Ondanks dat het niet veel voorkomt kan het virus zelfs in de hartspier terechtkomen. Dit kan leiden tot een ontsteking van de hartspier, ofwel myocarditis. Het is dan ook beter om rust te houden, dan toch te gaan sporten.

Ga ik sporten met griep? Je kent het wel. Heb je eindelijk een goed ritme te pakken, krijg je toch onverhoopt de griep. Aangezien je zo goed bezig was, wil je de dag niet skippen. Om die reden ga je toch naar de sportschool ondanks de griep. Hoe ‘grieperiger’ je bent, des te kleiner is de kans dat je toch gaat. Toch is het beter om niet te gaan sporten met de griep onder de leden.

Teamverband: sporten met griep

Met name sporten in teamverband vergroot veelal de druk om af te zeggen. Je wilt ze tenslotte niet laten staan. Een dag niet trainen zorgt voor een schuldgevoel of onvoldaan gevoel. Toch is het beter een dagje over te slaan, want het sporten komt de revalidatie niet ten goede.

Na de griep sporten

Ondanks dat maar weinig mensen de regel kennen is er toch een goede maatstaf om weer te beginnen met trainen na een griepperiode. De regel luidt dat je pas weer mag sporten door het aantal griepdagen te vermenigvuldigen met twee. Dus indien je twee dagen met griep op bed hebt gelegen, kun je beter vier dagen lang niet intensief gaan sporten. Het lichaam dient aan te sterken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je niet naar buiten mag. Integendeel, een frisse lucht is juist een goed advies om op te volgen na de griep.

Hoe zit het met een verkoudheid

In feite wordt het sporten met griep dus afgeraden, mede omdat het ook gevaarlijk kan zijn. Uiteraard in beperkte mate, maar toch. Sporten met een verkoudheid is echter een ander verhaal. Dit kan zonder probleem of gevaar. Toch is het voor veel mensen lastig te bepalen of het om een griep of een verkoudheid gaat. Door beide kun je jezelf goed ellendig voelen.

Om te bepalen of het om een griepje of een verkoudheid gaat bestaat er een handig ezelsbruggetje. Beter bekend als de nekcheck. Aan de hand van de nekcheck kun je bepalen of het wel of niet verstandig is om te gaan sporten. De nekcheck omschrijft het als volgt. Indien de verschijnselen/symptomen alleen boven de nek opspelen ( zoals een loop neus, keelpijn, oorpijn en hoofdpijn ) en er geen sprake is van koorts, dan is het geen probleem om te gaan sporten. Het wordt wel aangeraden om wel iets rustiger te trainen dan normaal. Het lichaam zal een extreem zware training met meer moeite verwerken dan wanneer je jezelf gewoon fit voelt. Indien de verschijnselen overigens ook onder de nek aanwezig zijn, zoals kortademigheid en hoesten, en/of er sprake is van griep kun je beter niet gaan sporten. Een griep eruit zweten is sowieso onzin en is helaas niet mogelijk. Daarbij komt dat een sauna dan een betere oplossing zou zijn. Overigens is dit bij een verkoudheid alleen wel een goede oplossing.

Voel jezelf niet schuldig

Is het duidelijk geworden dat je toch niet kan sporten na het doen van de nekcheck. Geen probleem. Ga lekker vroeg naar bed, rust goed uit, zorg ervoor dat je voldoende vitamine binnen krijgt en drink veel water. Houdt ruimtes, zoals de slaapkamer geventileerd door een raam of deur op een kiertje te zetten. Ook in de wintermaanden. Je zult het sporten weer snel kunnen oppakken en voel je allesbehalve schuldig!

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *