Er wordt vaak beweerd dat personen ’s winters en in de herfst met verkoudheid symptomen, griep symptomen hebben. Deze personen hebben echter een reguliere verkoudheid, want de symptomen griep zijn veel ernstiger en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Jaarlijks sterven er 250 tot 2000 personen door de griep. Deze slachtoffers komen meestal uit de risicogroepen.

Personen die de griep hebben, hebben meestal koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, een verstopte neus, verlies van eetlust en moeten vaak hoesten.  Het komt niet zelden voor dat er een griepepidemie is, hierbij worden er in korte tijd veel personen besmet met het virus.

Symptomen griep

De meest voorkomende symptomen griep zijn:

  • Koorts ( minimaal 38,5º celsius )
  • Neusverkoudheid. zoals een verstopte neus of loop neus (Dit wordt overigens niet veroorzaakt door het influenzavirus, maar door het rhinovirus. Echter wordt het immuunsysteem bij beide virussen vaak dusdanig aangetast dat een griep of juist een verkoudheid snel is opgelopen. Je hebt vrijwel altijd bij griep een verkoudheid, maar een verkoudheid is geen griep. )
  • Klachten aan de luchtwegen
  • Hoesten, veelal een droge hoest of kriebelhoest
  • Keelpijn en maagzuur
  • Maagklachten, die leiden tot braken en diarree
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn, vaak in de rug of in de nek
  • Vermoeidheid, een ‘futloos’ gevoel

Hoe wordt griep overgedragen?

Griep kan worden overgedragen van mens tot mens middels praten, hoesten of niezen. Met name plekken waar veel mensen bij elkaar komen kan het virus eenvoudig worden overgedragen. Denk hierbij aan een overvolle bus, een klaslokaal of kinderdagverblijf.

Daarnaast kan het griepvirus ook worden overgedragen via voorwerpen en handen. Zo kan het griepvirus overgebracht worden na een hand met een persoon die het virus reeds heeft of kan de griep overgedragen worden na aanraking van een voorwerp dat is besmet, zoals een toetsenbord. Het is daarom belangrijk regelmatig de handen te wassen of desinfecterende middelen voor de handen te gebruiken.

Het virus dat voor de besmetting zorgt heet het influenzavirus. Dit virus is in diverse type aanwezig. De griepprik biedt bescherming tegen de griep, maar helaas niet voor 100%. Ondanks dat iemand een griepprik heeft gehaald, kan hij of zij nog steeds de griep krijgen. De kans op het krijgen van de griep is echter wel fors lager, dan wanneer iemand geen griepprik is gaan halen.

Share