Tweede griepepidemie 2014 voorbij

Wederom een griepepidemie 2014 voorbij in Nederland. De griepepidemie heeft in 2014 tweemaal plaatsgevonden. Het aantal patiënten met de griep lag voor de derde opeenvolgende week onder de grens van een epidemie.

Dit bericht werd donderdag gepubliceerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, ofwel Nivel.

Afgelopen week kwamen 27 op de 100.000 mensen met symptomen griep naar de huisarts. Overige bezoekers die met griepverschijnselen naar de huisarts gingen bleken alleen verkouden te zijn, waardoor er daadwerkelijk een eind kwam aan de tweede griepepidemie 2014 in Nederland. Een griepepidemie is pas aan de orde indien meer dan 51 personen met griep per 100.000 mensen gedurende twee weken zich bij de artsen melden.

Twee periodes van griep

In twee periodes kwam de griepepidemie in Nederland voor dit jaar. In februari en maart was er een piek in Nederland, met bijna negentig personen met griep per 100.000 mensen. Ook in april was er sprake van een griepepidemie toen deze voor twee weken weer opspeelde. In de overige periode schommelde het aantal personen met griepverschijnselen rond de epidemiegrens van 51, waardoor er geen sprake was van een epidemie.

Met name kinderen tussen de 0 en 4 jaar bleken gegrepen door het griepvirus. De artsen zagen gedurende de epidemieën veel jonge kinderen die last bleken te hebben van griepverschijnselen.

Griepepidemie vorig jaar

Door de zachte winter was er minder lang en minder vaak sprake van een griepepidemie. In tegenstelling tot vorig jaar, waar de langste epidemie van de laatste 25 jaar plaatsvond, is dit jaar nog een rustig jaar. Uiteraard zijn we pas op de helft van het jaar, maar het aantal ligt op dit moment fors later dan een jaar eerder.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *