De vogelgriep, het blijft een terugkerend onderwerp op televisie, radio en internet. Niet zo gek, want vogelgriep kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Dit gevaar geldt niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. De verzamelnaam voor de verschillende soorten vogelgriep is aviaire influenza, AI. Er zijn namelijk verschillende types vogelgriep. Een heel gevaarlijk type is H5N8, dit is de variant die ook besmettelijk is voor mensen. In dit artikel willen wij bekijken wat vogelgriep precies is en wat voor gevaren het met zich mee kan brengen.

Hoe raken dieren besmet?

Er zijn meerdere manieren die kunnen leiden tot besmetting van dieren met de vogelgriep. Trekvogels kunnen met virus met zich meebrengen, maar ook import van pluimveevlees kan leiden tot besmetting met het virus. In de afgelopen jaren zijn er meerdere boerderijen geruimd vanwege uitbraak van vogelgriep. Het is een vervelend tafereel voor de boer, binnen enkele uren worden duizenden tot zelfs tienduizenden dieren gedood.
Laten we nog eens wat verder kijken naar de besmetting, hoe raken de dieren precies besmet? In veel gevallen is er sprake van zogenaamd direct contact tussen vogels. Dit contact kan plaatsvinden door middel van oogvocht, mest of de luchtwegen. Een besmette vogel kan op deze manier snel een gezonde vogel besmetten.
Ee andere manier van besmetten is via voer dat besmet is. In dat geval speelt de mens een belangrijke rol in de verspreiding van het virus. Het besmette voer wordt opgehaald en vervoerd. Uiteindelijk komt het voer terecht bij de vogels die nog gezond zijn. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat de gezonde vogels ziek worden.
Een laatste mogelijkheid is via de lucht. Zo kan stof uit een stal dat besmet is met vogelgriep via de lucht verspreid worden en gezonde vogels besmetten.

Symptomen

Welke symptomen treden er op als er een besmetting optreed met vogelgriep? Dat ligt eigenlijk aan het type virus. In de meeste gevallen is er sprake van een milde variant van de vogelgriep. Deze milde variant wordt officieel de laag pathogene aviaire influenza, LPAI genoemd. Als dieren besmet zijn met deze milde variant, dan zijn er eigen weinig tot geen symptomen. Eigenlijk ziet het dier er gezond uit als het deze milde variant onder de leden heeft.
Deze milde variant kan echter muteren tot een zeer gevaarlijke sterke variant van het vogelgriepvirus. De officiële benaming voor de gevaarlijke variant is hoog pathogene aviaire influenza (HPAI). Zodra dieren hiermee besmet zijn is dit gelijk te zien vanwege de vele symptomen die optreden. Laten we eens kijken naar een aantal van deze symptomen.

 • Problemen met de ademhaling
 • Plotseling overlijden van het dier
 • Geen zin hebben om te eten / drinken
 • Zenuwverschijnselen
 • Ontstekingen aan het oog
 • Een slechtere eierproductie
 • Diarree
 • Zwellingen
 • Huid kleurt blauw

Je kunt dus vrij snel achterhalen of een vogel besmet is met de gevaarlijke variant. Een kenmerk van deze sterkte variant is de snelle verspreiding van het griepvirus. Als één vogel besmet is zullen er vrij snel meer vogels besmet raken. Om verdere verspreiding te voorkomen wordt vaak de hele stal geruimd. In heel veel gevallen gaat het om tienduizenden dieren die in enkele uren om het leven worden gebracht.

Gevaar van vogelgriep voor mensen

We hebben net gekeken naar de verspreiding van vogelgriep onder dieren en naar de symptomen die optreden als dieren besmet zijn. Vogelgriep is echter niet alleen gevaarlijk voor dieren, maar ook voor mensen. Hoe kunnen mensen besmet raken met het virus? Dat kan eigenlijk alleen maar gebeuren als iemand heel intensief contact heeft met besmette vogels. De meeste mensen hebben helemaal geen contact met vogels, maar boeren, andere dierverzorgers en dierenartsen wel. Deze groep heeft dus een verhoogd risico op besmetting met de gevaarlijke variant van vogelgriep.

Wat voor symptomen treden er op bij mensen?

Als iemand besmet raakt met de vogelgriep, welke symptomen treden er dan op? Eigenlijk is de vogelgriep vergelijkbaar met de “gewone griep”. Qua symptomen zijn er geen verschillen te benoemen. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, hoesten, koorts, spierpijn of een oogontsteking. Over het algemeen gaat een besmetting met de vogelgriep vanzelf weer over. Je moet echt even goed uitzieken en dan ben je er weer vanaf.

Verspreiding voorkomen

Wat voor maatregelen worden er genomen om de verdere verspreiding te voorkomen? Verspreiding van de vogelgroep kan natuurlijk enorme gevolgen hebben, vooral voor bedrijven die werken met dieren. Je kunt wel nagaan wat voor impact het op een bedrijf heeft als er tienduizenden kippen geruimd moeten worden. Er moet dus alles aan gedaan worden om verspreiding van het vervelende virus zoveel mogelijk tegen te houden.

Om verdere verspreiding tegen te houden is Nederland opgedeeld in meerdere gebieden. De gebieden worden allen aangeduid met een bepaalde letter. Er zijn eigenlijk 3 gebieden te benoemen.

 • BT-gebieden (gebied direct in de omgeving van een besmet bedrijf)
 • Gebied A
 • Gebied B, C en D

In sommige gebieden mag geen mest vervoerd worden bijvoorbeeld. Dit is één van de maatregelen om de verspreiding in te dammen. Naast de opdeling in gebieden en maatregelen voor specifieke gebieden zijn er ook landelijke maatregelen genomen. Zo geldt er bijvoorbeeld een ophok- en afschermplicht voor gevogelte en pluimvee die bedrijfsmatig gehouden worden. Daarnaast is er sprake van een zogenaamde bezoekersregeling. Deze geldt voor bedrijven waar commercieel pluimvee gehouden wordt. Daarnaast is er een verbod ingesteld op tentoonstellingen en wedstrijden waarbij vogels en andere pluimvee aanwezig zijn. De laatste maatregel is van toepassing op transportwagens. Tijdens hun rit mogen ze nog maar één pluimveebedrijf per keer bezoeken en dus niet meerdere, ook deze maatregel is ingevoerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Huisarts

Wij hopen dat je nu een stuk meer weet over de vogelgriep. Mocht je toch nog vragen hebben of het idee hebben dat je zelf besmet bent met het virus, bezoek dan je huisarts. Je huisarts is diegene die kun achterhalen of je daadwerkelijk het virus onder de leden hebt. Ook kun je tips krijgen die je helpen om zo snel mogelijk weer beter te worden.

Share