Waarom griep bij zwangerschap griezeliger is

Waarom is griep bij zwangerschap van de vrouw nu erger? Dat is een vraag die veel zwangere vrouwen zich stellen. Griep bij zwangerschap dient zover mogelijk voorkomen te worden. In België worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk zwangere vrouwen aangespoord tot het halen van de griepprik 2014. Griep en zwangerschap is een vervelende combinatie, maar bovendien ook gevaarlijk. De zwangerschap zorgt namelijk voor een grotere kans op infecties. Daarnaast kunnen de infecties van griep bij zwangerschap ook leiden tot ernstige infecties of aandoeningen.

Griep en zwangerschap verhoogt de kans op het krijgen van een infectie. Zo is de kans op een longontsteking groot te noemen. Vrouwen die zwanger zijn én lijden aan een chronische ziekte als astma, diabetes of obesitas lopen een nog grotere kans op complicaties. Om de griep bij zwangerschap een kleinere kans te geven kan de griepprik uitkomst bieden. Een griepaanval kan ook de gezondheid van het kindje schaden. Tevens beschermt de griepprik de baby in de eerste maanden na de geboorte tegen griep.

Nieuwe studie griep bij zwangerschap

Zwangere vrouwen lopen meer kans op griep bij zwangerschap dan niet-zwangere vrouwen. Lange tijd werd een verminderd immuunsysteem als oorzaak aangewezen. Echter is uit recent onderzoek gebleken dat zwangere vrouwen niet vatbaarder zijn voor griep door een verzwakt immuunsysteem. Het lichaam zou volgens een studie van Proceedings of the National Academy of Sciences juist hyperactief reageren op griep bij zwangerschap. Het lichaam produceert namelijk te veel afweercellen. Hierdoor wordt het immuunsysteem even ontregeld en komt er meer druk op de longen te liggen. Griep bij zwangerschap is dus extra gevaarlijk door een te sterk reagerend afweersysteem.

Of het afweersysteem tijdens de zwangerschap altijd heviger reageert op virussen is nog niet verder onderzocht. Uiteraard is het onderzoek doorgezet en wordt nu ook gekeken naar andere virusinfecties.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *