Warm weer houdt griepepidemie tegen

De griepepidemie komt dit jaar gelukkig maar niet van de grond en de cijfers zijn op dit moment dan ook verrassend laag te noemen. Door het milde weer zijn minder mensen ziek door de griep, influenza. Daarnaast zijn minder mensen vatbaar voor de griepvirussen die nu door Nederland circuleren, aldus RIVM viroloog Adam Meijer.

Griepepidemie

In het vorige winterseizoen, 2012-2013, was er sprake van de langste griepepidemie van de laatste 42 jaar. Rond deze tijd vorig jaar gingen op de 100.000 Nederlanders meer dan 150 mensen langs de huisarts met griep verschijnselen, als koorts, neusverkoudheid en keelpijn.

Dit jaar gingen op de 100.000 mensen slechts 49 naar de huisarts met griep verschijnselen, volgens cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. De griepvirussen die nu circuleren zijn volgens viroloog Adam Meijer overeenkomstig met die van vorig jaar. Doordat vorig jaar veel mensen toen de griep hebben gekregen door dit virus zijn er tot dusver minder mensen ziek geworden.

Verhoogde kans op griep

Natuurlijk is de winterse periode nog niet helemaal voorbij, maar verwacht wordt dat een grote griepepidemie in Nederland dit jaar uitblijft. Na de griepepidemie van vorig jaar is een jaar met minder griep gevallen niet verkeerd. De mensen die vorig jaar niet getroffen zijn door de griep lopen net als de risicogroepen wel nog een verhoogde kans om toch nog de griep te krijgen.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *