Wat is het influenza virus?

Het influenza virus, is het virus dat onder andere griep veroorzaakt. Een infectie met het influenza virus kan worden opgelopen via de luchtwegen. Per jaar treft de griep ongeveer 820.000 Nederlanders.

Besmetting

Mensen kunnen het virus oplopen door het inademen van geïnfecteerd speeksel van andere personen. De virussen zitten vaak in de keelholte en kunnen zo makkelijk in het speeksel komen. Als iemand dit speeksel vervolgens inademt, is de kans aanwezig dat hij zelf ook besmet raakt. Verder kan iemand ook besmet raken door contact met andere mensen. De kans dat iemand besmet raakt is afhankelijk van veel factoren, zo speelt de weerstand van een persoon een rol in het krijgen van het virus. Iemand met een hoge weerstand heeft een kleinere kans om het virus op te lopen dan iemand met een lage weerstand.

Uiteraard is de kans ook kleiner om het virus te krijgen als u ingeënt bent. Verder is de kans van besmetting ook afhankelijk van hoeveel en hoe vaak u in contact bent met andere mensen.

Preventie

Er is de mogelijkheid om ingeënt te worden tegen het influenza virus. Vooral risicogroepen worden aangeraden om gevaccineerd te worden. De risicogroepen bevatten personen van boven de 60 jaar en personen met hartproblemen of astma.
Een vaccin is echter geen garantie voor immuniteit van het virus, want het virus muteert zich regelmatig. De antistoffen, uit de vaccins, zijn daardoor vaak niet actueel waardoor het lichaam weer vatbaar is voor het virus.

Extra vitaminen

Wanneer u getroffen bent met griep door bijvoorbeeld het influenza virus, is het belangrijk voldoende vitaminen binnen te krijgen. De meeste vitaminen zitten in fruit en groenten, maar helaas heeft u in geval van griep veelal geen trek in voeding. U kunt dan kiezen voor vitaminen tabletten om toch voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Het meest uitgebreide assortiment vitaminen vindt u op Vitaminen. Zowel voor jong en oud zijn hier vitaminen te vinden, waardoor u sneller hersteld van een griepvirus. Met name vitamine D zijn wetenschappelijk bewezen van essentieel belang voor het versterken van het immuunsysteem.

Variaties influenza virus

Naast griep, kan het influenza virus ook vogelgriep veroorzaken. De vogelgriep wordt veroorzaakt door een variatie van het influenza virus, namelijk het influenza A virus. Ook dit virus muteert regelmatig, waardoor er geen effectief vaccin gemaakt kan worden.

Vooral gevogelte wordt besmet met de vogelgriep, mensen kunnen echter ook besmet worden, hoewel dit zeer zeldzaam is. De vogelgriep treft vooral kippen, kalkoenen en andere vogels. De vogels kunnen het virus naar mensen of andere dieren overbrengen via hun uitwerpselen. Het is ook mogelijk om het virus op te lopen door contact met een geïnfecteerde vogel te hebben.

Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *